ßßß Cookit - przepis na Jem zdrowo: Naleśniki z soczewicą i jarmużem

Jem zdrowo: Naleśniki z soczewicą i jarmużem

nazwa

Wykonanie

Obiad wymyślony na szybko, ale wyszedł naprawdę ciekawy, także polecam dla osób, które chcą odpocząć czasami od mięsnych dań:)
Składniki
2 łyżki masła (klarowanego)
Farsz
1,5 szklanki soczewicy
2 łyżki przecieru pomidorowego
7 liści jarmużu
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
przyprawy sól, pieprz, bazylia, papryka ostra, oregano, majeranek
Sos do zapieczenia
1 opakowanie startej mozzarelli (może być parmezan)
1 małe opakowanie śmietany 18%
4 łyżki prażonych pestek słonecznika
Ciasto naleśnikowe
2 szklanki mąki pszennej
2 średnie jajka
1,5 szklanki wody gazowanej
1,5 szklanki mleka
1 szczypta soli
1 łyżka bazyli lub oregano
3 łyżki oleju
Sposób przygotowania
Farsz
Krok 1
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Odcedzamy. Jarmuż czyścimy, odcinamy twarde łodygi. Cebulkę oraz czosnek szklimy na maśle (około 2 łyżek), dodajmy jarmuż, dusimy aż zmięknie. Dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę, przyprawy i blendujemy. Masa nie ma być w 100% gładka, blendujemy do połączenia.
Ciasto naleśnikowe
Krok 2
Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy na minimalnej ilości oleju albo na suchej patelni.
Sos do zapieczenia
Krok 3
Ser mieszamy ze śmietaną oraz z pestkami.
Krok 4
Naleśniki zawijamy wg ulubionego sposobu, układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy sosem do zapiekania. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.
VN:F [1 . 9.22_1171]
proszę czekać...
Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)
Podobne wpisy
Jem zdrowo: sałatka na ciepło z jarmużu
Drożdżowe pierożki z soczewicą
Źródło:http://coolinarnie.pl/2015/03/16504/jem-zdrowo-nalesniki-z-soczewica-i-jarmuzem