Wykonanie

Obiad wymyślony na szybko, ale wyszedł naprawdę ciekawy, także polecam dla osób, które chcą odpocząć czasami od
mięsnych dań:)Składniki2 łyżki
masła (klarowanego)Farsz1,5 szklanki
soczewicy2 łyżki
przecieru pomidorowego7 liści
jarmużu1 średnia
cebula3 ząbki
czosnkuprzyprawy sól,
pieprz,
bazylia,
papryka ostra,
oregano,
majeranekSos do zapieczenia1 opakowanie startej
mozzarelli (może być
parmezan)1 małe opakowanie
śmietany 18%4 łyżki prażonych pestek
słonecznikaCiasto naleśnikowe2 szklanki
mąki pszennej2 średnie
jajka1,5 szklanki
wody gazowanej1,5 szklanki
mleka1 szczypta
soli1 łyżka
bazyli lub
oregano3 łyżki
olejuSposób przygotowaniaFarszKrok 1
Soczewicę gotujemy w osolonej wodzie aż zmięknie. Odcedzamy.
Jarmuż czyścimy, odcinamy twarde łodygi.
Cebulkę oraz
czosnek szklimy na
maśle (około 2 łyżek), dodajmy
jarmuż, dusimy aż zmięknie. Dodajemy
przecier pomidorowy,
soczewicę,
przyprawy i blendujemy. Masa nie ma być w 100% gładka, blendujemy do połączenia.Ciasto naleśnikoweKrok 2Wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładką masę. Smażymy na minimalnej ilości
oleju albo na suchej patelni.Sos do zapieczeniaKrok 3
Ser mieszamy ze
śmietaną oraz z pestkami.Krok 4Naleśniki zawijamy wg ulubionego sposobu, układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy sosem do zapiekania. Pieczemy około 25 minut w 180 stopniach.VN:F [1 . 9.22_1171]proszę czekać...Rating: 0.0/ 10 (0 votes cast)Podobne wpisyJem zdrowo:
sałatka na ciepło z
jarmużuDrożdżowe pierożki z
soczewicą