ßßß Cookit - przepis na Obłędny chlebek odrywany

Obłędny chlebek odrywany

nazwa

Wykonanie

Chlebek odrywany miałam w planach już od dawna. Biorąc pod uwagę składniki, można niemal w 100 % być pewnym, że będzie smakował obłędnie. Po upieczeniu zachwyt jest jeszcze większy, bo zapach roznoszący się po całym domu idealnie współgra z fantastycznym smakiem. Jeśli jeszcze nie mieliście okazji upiec tego chlebka, zachęcam Was bardzo serdecznie! Smakiem przypomina słynne bagietki z masłem czosnkowym, które można kupić w supermarketach. Dodatki można modyfikować wg własnego gustu i oczywiście jest nieporównywalnie smaczniejszy od kupnych bagietek. Przepis podpatrzyłam na blogu Gotuję, bo lubię, dodałam własne modyfikacje.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + do podsypywania,
- 14 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych),
- 250 ml mleka,
- 2 jajka,
- 4 łyżki masła,
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1/2 łyżeczki soli,
- farsz: garść posiekanej natki, 3/4 szklanki startego żółtego sera (lub parmezanu, mozzarelli), garść płatków owsianych Lestello, 1 mała cebula, 4 duże ząbki czosnku, 50 g rozpuszczonego masła, papryka ostra (przyprawa), sól.
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier. Całość mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia i połączenia składników. Zostawiamy na boku, zajmujemy się przygotowaniem reszty składników: mąkę przesiewamy, masło rozpuszczamy (4 łyżki), itp. Do miski z drożdżami dodajemy jajka, sól, masło i powoli mąkę. Mieszamy do momentu aż będzie bardzo gęste. Ciasto przekładamy na blat, podsypujemy mąką i zagniatamy do elastyczności. W trakcie, gdy ciasto będzie się lepiło, należy dodać więcej mąki. Gdy będzie miękkie i gładkie, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz: czosnek obieramy, drobniutko siekamy. Podobnie cebulę. Natkę siekamy. Płatki owsiane umieszczamy na suchej patelni, prażymy do pożądanego koloru. Ser ścieramy na tarce.
Po godzinie ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy na prostokątny placek. Dzielimy na 3 (lub więcej) długie pasy, o szerokości mniej więcej 10 cm.
Pasy smarujemy rozpuszczonym masłem, posypujemy solą, rozkładamy posiekany czosnek, cebulę, natkę, ser, płatki owsiane.
Ostrożnie układamy pasy jeden na drugim, a następnie dzielimy na mniejsze kwadraty (3-warstwowe). Kwadraty układamy pionowo obok siebie w keksówce (u mnie dwie keksówki - ciasto należy ułożyć dość luźno, gdyż w czasie pieczenia rośnie i wypełni całą blachę). Wierzch posypujemy składnikami, które wypadły na blat podczas krojenia oraz papryką ostrą. Zostawiamy na 20 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Po upływie 20 minut keksówki wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zarumienienia (ok. 30 minut). Chlebek jest smaczny zarówno na ciepło, jak i zimno. Smacznego! :)
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/02/obedny-chlebek-odrywany.html