Wykonanie
Chlebek odrywany miałam w planach już od dawna. Biorąc pod uwagę składniki, można niemal w 100 % być pewnym, że będzie smakował obłędnie. Po upieczeniu zachwyt jest jeszcze większy, bo zapach roznoszący się po całym domu idealnie współgra z fantastycznym smakiem. Jeśli jeszcze nie
mieliście okazji upiec tego
chlebka, zachęcam Was bardzo serdecznie! Smakiem przypomina słynne
bagietki z
masłem czosnkowym, które można kupić w supermarketach. Dodatki można modyfikować wg własnego gustu i oczywiście jest nieporównywalnie smaczniejszy od kupnych
bagietek. Przepis podpatrzyłam na blogu Gotuję, bo lubię, dodałam własne modyfikacje.

Składniki:- 3 szklanki
mąki pszennej + do podsypywania,- 14 g świeżych
drożdży (lub 7 g suchych),- 250 ml
mleka,- 2
jajka,- 4 łyżki
masła,- 1/2 łyżeczki
cukru,- 1/2 łyżeczki
soli,- farsz: garść posiekanej
natki, 3/4 szklanki startego
żółtego sera (lub
parmezanu,
mozzarelli), garść
płatków owsianych Lestello, 1 mała
cebula, 4 duże ząbki
czosnku, 50 g rozpuszczonego
masła,
papryka ostra (
przyprawa),
sól.
Drożdże kruszymy, zalewamy ciepłym
mlekiem, dodajemy
cukier. Całość mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia i połączenia składników. Zostawiamy na
boku, zajmujemy się przygotowaniem reszty składników:
mąkę przesiewamy,
masło rozpuszczamy (4 łyżki), itp. Do miski z
drożdżami dodajemy
jajka,
sól,
masło i powoli
mąkę. Mieszamy do momentu aż będzie bardzo gęste. Ciasto przekładamy na blat, podsypujemy
mąką i zagniatamy do elastyczności. W trakcie, gdy ciasto będzie się lepiło, należy dodać więcej
mąki. Gdy będzie miękkie i gładkie, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy na ok. godzinę.W tym czasie przygotowujemy farsz:
czosnek obieramy, drobniutko siekamy. Podobnie
cebulę.
Natkę siekamy.
Płatki owsiane umieszczamy na suchej patelni, prażymy do pożądanego koloru.
Ser ścieramy na tarce.Po godzinie ciasto krótko zagniatamy, wałkujemy na prostokątny placek. Dzielimy na 3 (lub więcej) długie pasy, o szerokości mniej więcej 10 cm.

Pasy smarujemy rozpuszczonym
masłem, posypujemy
solą, rozkładamy posiekany
czosnek,
cebulę,
natkę,
ser,
płatki owsiane.

Ostrożnie układamy pasy jeden na drugim, a następnie dzielimy na mniejsze kwadraty (3-warstwowe). Kwadraty układamy pionowo obok siebie w keksówce (u mnie dwie keksówki - ciasto należy ułożyć dość luźno, gdyż w czasie pieczenia rośnie i wypełni całą blachę). Wierzch posypujemy składnikami, które wypadły na blat podczas krojenia oraz
papryką ostrą. Zostawiamy na 20 minut do napuszenia. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Po upływie 20 minut keksówki wstawiamy do piekarnika, pieczemy do zarumienienia (ok. 30 minut). Chlebek jest smaczny zarówno na ciepło, jak i zimno. Smacznego! :)

