ßßß Cookit - przepis na Lasagne bolognese

Lasagne bolognese

nazwa

Wykonanie

Składniki
250 gram makaronu do lasagne
sos pomidorowy
0,5kg mięsa mielonego ((u mnie wołowo-drobiowe))
1 duża czerwona papryka
2 cebule ((u mnie czerwone))
2 puszki pomidorów
3 ząbki czosnku
ser żółty np salami
bazylia, oregano, estragon ((mogą być zioła prowansalskie) )
pieprz, sól do smaku
papryka ostra w proszku
beszamel
3 łyżki masła
3 łyżki mąki pszennej
1,5 szklanki mleka
Sposób przygotowania
Sos pomidorowy
Krok 1
Cebulkę i paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy mięso mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek (można też pokroić w kostkę). Smażymy około 10 minut. Zalewamy pomidorkami z puszki i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy do smaku ziołami, ostrą papryką, solą i pieprzem.
Baszamel
Krok 2
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy mąkę, energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy troszkę mleka i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Następnie dodajemy resztę i mieszamy aż sos się zagęści.
Krok 3
Wszystko warstwowo układamy w naczyniu żaroodpornym (makaron, beszamel, sos pomidorowy i na koniec starkowany ser) Warto obgotować makaron przed ( po dwa płaty na wodę-2 min wyjmować i kolejne, żeby mieć pewność, że będzie dobry);) Ewentualnie zrobić trochę rzadszy beszamel (więcej mleka) żeby makaron ładnie zmiękł. Jeżeli gotujemy makaron przed- pieczemy 25 minut. Jeśli nie gotujemy to około 45-50 minut.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/02/3366/lasagne-bolognese