Wykonanie
Składniki250 gram
makaronu do lasagne
sos pomidorowy0,5kg
mięsa mielonego ((u mnie wołowo-drobiowe))1 duża
czerwona papryka2
cebule ((u mnie czerwone))2 puszki
pomidorów3 ząbki
czosnkuser żółty np
salamibazylia,
oregano,
estragon ((mogą być
zioła prowansalskie) )
pieprz,
sól do smaku
papryka ostra w proszkubeszamel3 łyżki
masła3 łyżki
mąki pszennej1,5 szklanki
mlekaSposób przygotowania
Sos pomidorowyKrok 1
Cebulkę i
paprykę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni. Następnie dodajemy
mięso mielone i wyciśnięty przez praskę
czosnek (można też pokroić w kostkę). Smażymy około 10 minut. Zalewamy
pomidorkami z puszki i dusimy jeszcze 5 minut. Przyprawiamy do smaku
ziołami,
ostrą papryką,
solą i
pieprzem.BaszamelKrok 2
Masło roztapiamy w rondelku. Dodajemy
mąkę, energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dolewamy troszkę
mleka i szybko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Następnie dodajemy resztę i mieszamy aż sos się zagęści.Krok 3Wszystko warstwowo układamy w naczyniu żaroodpornym (
makaron, beszamel,
sos pomidorowy i na koniec starkowany
ser) Warto obgotować
makaron przed ( po dwa płaty na
wodę-2 min wyjmować i kolejne, żeby
mieć pewność, że będzie dobry);) Ewentualnie zrobić trochę rzadszy beszamel (więcej
mleka) żeby
makaron ładnie zmiękł. Jeżeli gotujemy
makaron przed- pieczemy 25 minut. Jeśli nie gotujemy to około 45-50 minut.