ßßß Cookit - przepis na Lazania timpano jaka jest, każdy widzi

Lazania timpano jaka jest, każdy widzi

nazwa

Wykonanie

Chciałam napisać coś ciekawego a propos mojej wersji lazanii timpano ale nic ciekawego nie przychodzi mi do głowy…to pewnie przez sprzątanie…od rana myję okna, podłogi, piorę…jednym słowem mam dzień wolny i odpoczywam od pracy:) Szczerzę przyznam, że w „głębokim poważaniu” ma taki odpoczynek…to ja już wolę pracować! W dodatku zawsze kiedy jestem taka zmordowana, mam kłopot z pozbieraniem myśli…
A wracając do lazanii timpano przypomniała mi się definicja konia z pierwszej polskiej encyklopedii powszechnej, tzn. z Nowych Aten autorstwa Benedykta Chmielowskiego- Koń jaki jest, każdy widzi . Powtórzę więc w odniesieniu do lazanii timpano – jaka jest każdy widzi…dodam tylko od siebie to, czego nie da się zobaczyć- bardzo smaczna:)
Składniki:
makaron lazania – 300 g,
mięso mielone – 300 g,
groszek zielony- 250 g,
ser żółty- 250 g,
makaron falbanki- 150 g,
sos pomidorowy- 100 ml,
cebula- 1 szt,
ząbek czosnku – 1 szt,
mleko- 250 ml,
oliwa z oliwek- 75 ml,
mąka pszenna- 3 łyżki,
sól , pieprz, bazylia, oregano.
Przygotowanie:
Płaty makaronu obgotować. Na połowie oliwy podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso i chwilę dusić razem. Dolać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano. Groszek ugotować ale ma być lekko twardy. W osobnym garnku w ugotować makaron falbanki, oczywiście al dente. Zetrzeć żółty ser.
Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ułożyć w środku płaty lazanii. Mają być ułożone w pionie, tak aby połowa każdego płata wychodziła poza naczynie. Na spodzie położyć dodatkowo kilka płatów, aby nigdzie nie został nawet kawałek niezasłoniętego miejsca. Na makaronie rozłożyć połowę mięsa i posypać 1/3 sera. Na warstwie sera ułożyć warstwę groszku. Na groszku rozłożyć ugotowany makron falbanki.
Mąkę zrumienić na oliwie i rozrobić zimnym mlekiem- przygotować sos w stylu beszamelu (Włosi zwykle do lazanii timpano wykorzystują sos alfredo, marinara albo zielone pesto). Zalać falbanki sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć warstwę mięsa i groszku. Wszystkie warstwy posypywać ziołami, serem i doprawiać. Na koniec zwisające boki lazanii zwinąć do środka, i delikatnie docisnąć Z wierzchu posmarować lazanię oliwą. Piec w temperaturze 220-230 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu odwrócić naczynie żaroodporne i wyłożyć lazanie na półmisek- kroić jak tort i rozkoszować się smakiem.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/03/lazania-timpano-jaka-jest-kazdy-widzi