Wykonanie
Chciałam napisać coś ciekawego a propos mojej wersji lazanii timpano ale nic ciekawego nie przychodzi mi do głowy…to pewnie przez sprzątanie…od rana myję okna, podłogi,
piorę…jednym słowem mam dzień wolny i odpoczywam od pracy:) Szczerzę przyznam, że w „głębokim poważaniu” ma taki odpoczynek…to ja już wolę pracować! W dodatku zawsze kiedy jestem taka zmordowana, mam kłopot z pozbieraniem myśli…A wracając do lazanii timpano przypomniała mi się definicja konia z pierwszej polskiej encyklopedii powszechnej, tzn. z Nowych Aten autorstwa Benedykta Chmielowskiego- Koń jaki jest, każdy widzi . Powtórzę więc w odniesieniu do lazanii timpano – jaka jest każdy widzi…dodam tylko od siebie to, czego nie da się zobaczyć- bardzo smaczna:)
Składniki:
makaron lazania – 300 g,
mięso mielone – 300 g,
groszek zielony- 250 g,
ser żółty- 250 g,
makaron falbanki- 150 g,
sos pomidorowy- 100 ml,
cebula- 1 szt,ząbek
czosnku – 1 szt,
mleko- 250 ml,
oliwa z oliwek- 75 ml,
mąka pszenna- 3 łyżki,
sól ,
pieprz,
bazylia,
oregano.
Przygotowanie:Płaty
makaronu obgotować. Na połowie
oliwy podsmażyć
cebulę i
czosnek. Dodać
mięso i chwilę dusić razem. Dolać
sos pomidorowy, doprawić
solą,
pieprzem,
bazylią,
oregano.
Groszek ugotować ale ma być lekko twardy. W osobnym garnku w ugotować
makaron falbanki, oczywiście al dente. Zetrzeć
żółty ser.Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować
oliwą. Ułożyć w środku płaty lazanii. Mają być ułożone w pionie, tak aby połowa każdego płata wychodziła poza naczynie. Na spodzie położyć dodatkowo kilka płatów, aby nigdzie nie został nawet kawałek niezasłoniętego miejsca. Na
makaronie rozłożyć
połowę mięsa i posypać 1/3
sera. Na warstwie
sera ułożyć warstwę
groszku. Na
groszku rozłożyć ugotowany makron falbanki.
Mąkę zrumienić na
oliwie i rozrobić zimnym
mlekiem- przygotować sos w stylu beszamelu (Włosi zwykle do lazanii timpano wykorzystują sos alfredo, marinara albo zielone pesto). Zalać falbanki
sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć warstwę
mięsa i
groszku. Wszystkie warstwy posypywać
ziołami,
serem i doprawiać. Na koniec zwisające boki lazanii zwinąć do środka, i delikatnie docisnąć Z wierzchu posmarować lazanię
oliwą. Piec w temperaturze 220-230 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu odwrócić naczynie żaroodporne i wyłożyć lazanie na półmisek- kroić jak tort i rozkoszować się smakiem.