ßßß
Składniki:makaron lazania – 300 g,mięso mielone – 300 g,groszek zielony- 250 g,ser żółty- 250 g,makaron falbanki- 150 g,sos pomidorowy- 100 ml,cebula- 1 szt,ząbek czosnku – 1 szt,mleko- 250 ml,oliwa z oliwek- 75 ml,mąka pszenna- 3 łyżki,sól , pieprz, bazylia, oregano.
Przygotowanie:Płaty makaronu obgotować. Na połowie oliwy podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mięso i chwilę dusić razem. Dolać sos pomidorowy, doprawić solą, pieprzem, bazylią, oregano. Groszek ugotować ale ma być lekko twardy. W osobnym garnku w ugotować makaron falbanki, oczywiście al dente. Zetrzeć żółty ser.Głębokie naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Ułożyć w środku płaty lazanii. Mają być ułożone w pionie, tak aby połowa każdego płata wychodziła poza naczynie. Na spodzie położyć dodatkowo kilka płatów, aby nigdzie nie został nawet kawałek niezasłoniętego miejsca. Na makaronie rozłożyć połowę mięsa i posypać 1/3 sera. Na warstwie sera ułożyć warstwę groszku. Na groszku rozłożyć ugotowany makron falbanki.Mąkę zrumienić na oliwie i rozrobić zimnym mlekiem- przygotować sos w stylu beszamelu (Włosi zwykle do lazanii timpano wykorzystują sos alfredo, marinara albo zielone pesto). Zalać falbanki sosem beszamelowym. Ponownie ułożyć warstwę mięsa i groszku. Wszystkie warstwy posypywać ziołami, serem i doprawiać. Na koniec zwisające boki lazanii zwinąć do środka, i delikatnie docisnąć Z wierzchu posmarować lazanię oliwą. Piec w temperaturze 220-230 stopni przez około 35-40 minut. Po upieczeniu odwrócić naczynie żaroodporne i wyłożyć lazanie na półmisek- kroić jak tort i rozkoszować się smakiem.