Wykonanie
Dzień dobry słoneczka, jak tam się czujecie po świętach, brzuszki przejedzone czy jeszcze macie miejsce na coś pysznego. Dzisiaj mam dla was pomysł na fajną zapiekankę, którą możecie zrobić na obiadek lub na imprezkę, super się sprawdzi także na sylwestra. Koniecznie ją zróbcie - to taka inna wersja lazani, szybsza ale równie pyszna. Jestem pewna, że będzie wam smakowała.Pozdrawiam was cieplutko i życzę miłego dnia.Składniki:- 500 g
mięsa mielonego- 700 ml domowego
sosu pomidorowego lub passaty pomidorowej- puszka krojonych
pomidorów- 250 g
makaronu świderki- 600 ml
mleka- 40 g
masła- 40 g
mąki pszennej-
sól,
pieprz- łyżka suszonej
bazylii i
oregano- 100 g
sera żółtegoMięso mielone przyprawiamy
solą i
pieprzem i podsmażamy go na łyżce
oleju. Dodajemy
sos pomidorowy i
pomidory z puszki. Chwilkę wszystko razem gotujemy, przyprawiamy
solą,
pieprzem, dodajemy
zioła.Przygotowujemy beszamel - do garnka wkładamy
masło i
mąkę, podgrzewamy. Mieszamy i dolewamy
mleko, gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy.Na dno naczynia do zapiekania wykładamy połowę sosu, układamy połowę
makaronu, znowu sos i
makaron. Następnie przekładamy na
makaron sos beszamelowy.Zapiekamy w piekarniku, temperatura 180 stopni przez 30 minut. Następnie posypujemy zapiekankę startym
żółtym serem i pieczemy jeszcze 10 minut.Po upieczeniu wyciągamy zapiekankę i dajemy jej odpocząć 10 minut.Inspiracja - zapiekanka Moniki @pysznieczyprzepysznie