Wykonanie
Składniki:-
makaron do lasagne - kupiłam ten bez gotowania- 0,5 kg
mięsa mielonego-
sos pomidorowy butelkowy, ja kupuję w kauflandzie i zużywam około 300 ml-
pieprz,
sól,
oregano,
bazylia,
czosnek- 20-30 dag startego
żółtego seraBeszamel:- dwie łyżki
mąki- dwie łyżki
masła- 1,5 szklanki
mleka-
sól,
pieprzMięso mielone wrzucamy na patelnię na rozgrzany
olej. Doprawiamy czyli
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano. Do podgotowanego
mięsa dodajemy
sos pomidorowy (można go śmiało zastąpić
pomidorami z puszki plus mały
koncentrat pomidorowy). Wyciskamy 2 ząbki
czosnku i dusimy masę
mięsną na małym ogniu.Robimy
sos beszamelowy -Do garnka wędruje
masło, rozpuszczamy je i gdy się rozpuści dodajemy dwie łyżki
mąki. Całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Cięgle mieszając powoli wlewamy
mleko - gotujemy i mieszamy aż zacznie gęstnieć.Teraz układamy lasagne. Na dno formy układamy
makaron, pierwsza warstwa powinna byc szczelna, na to nanosimy warstwę
sosu beszamelowego, następnie rozkładamy warstwę masy
mięsnej i posypujemy
serem żółtym. Pierwszą warstwę nakrywamy warstwą
makaronu i od początku : beszamel,
mięso,
ser. Znów
makaron i tak samo - aż skończą nam się płaty
makaronowe :)Lasagne wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy do momentu uzyskania miękkiego
makaronu na wszystkich warstwach - około 20-25 minut.
Smacznego!