Wykonanie
Mięso mielone i
sos pomidorowy w bardzo prostej lazanii
Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym
potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej:
makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam o planach kulinarnych z nim związanych.Z racji, iż lazanii jakoś do tej
pory nie zdarzyło mi się robić, Wujek Google natychmiast poszedł w ruch. Bardzo zainteresowała mnie wersja z
pieczarkami, którą podejrzałam na blogu u Gospodyni Miejskiej . Spodobała mi się też klasyczna adaptacja tego dania, jaka wypatrzyłam na portalu Przepisy łatwe, szybkie i smaczne . Zachwyciła mnie również prosta i sprawdzona receptura od Kuchcik gotuje .Sęk w tym, że na żaden przepis zdecydować się nie mogłam. Postanowiłam więc stworzyć swój, inspirując się podpatrzonymi
smakami.
Składniki na 4 duże porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm:FARSZ
MIĘSNY:500g
mięsa mielonego wieprzowego1
cebula - duża5 ząbków
czosnku - duże2 świeże
pomidory1 puszka
pomidorów - krojone1 mały
koncentrat pomidorowy [80g]
sos tabasco - do smaku1 łyżka
sosu sojowegopieprz ziołowy,
sól cebulowa,
estragon,
bazylia,
oregano,
papryka czerwona,
czosnek granulowany - do smaku
olej do smażenia
SOS BESZAMELOWY:1/2 kostki
masła [100g]1/2 szkl.
mąki pszennej2 szkl.
mleka1 łyżeczka
gałki muszkatołowej - płaska
sól i
pieprz czarny - do smakuPOZOSTAŁE:9 płatów
makaronu do lazanii - bez konieczności gotowania3 kulki
mozzarelli [3x125g]100g
sera żółtego - starty na dużych oczkach tarki
masło do wysmarowania naczynia
Farsz
mięsno-
pomidorowyCebulę obrać, posiekać w kostkę i posmażyć na rozgrzanym
oleju na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek - lub pokrojony uprzednio w drobniutką kostkę . Chwilę jeszcze smażyć, ale niezbyt długo, by
czosnek się nie przypalił - ma wtedy gorzkawy posmak . Całość zdjąć z patelni i odstawić na chwilę na bok.
Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki.
Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną
cebulę z
czosnkiem oraz pokrojone
pomidory i chwilę poddusić. Następnie dołożyć
pomidory z puszki wraz z całą zalewą,
koncentrat pomidorowy,
sos tabasco,
sos sojowy i wszystko razem wymieszać, nadal smażąc na średnim ogniu. Dosypać
przyprawy według smaku i ponownie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i chwilę dusić na małym ogniu. Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia.
Sos beszamelowyNa patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu
masło. Stopniowo dosypywać
mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do przypalenia i powstania grudek.Zdjąć z gazu i dolać powoli
mleko, nadal mieszając. Zagotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając - pilnować, aby nie przypalić! Dodać
gałkę muszkatołową i przyprawić
pieprzem oraz
solą. Wymieszać i chwilę pogotować do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.Sos powinien
mieć fakturę dość rzadkiego budyniu i swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go
mlekiem.Przygotowanie lazaniiNaczynie do zapiekania wysmarować
masłem - dno i boki .Lazanię układać warstwami:
sos beszamelowy - na grubość ok 0,5 cmpłaty
makaronu - bez jego uprzedniego obgotowywania .farsz
mięsno-
pomidorowy - 1-sza warstwaplastry
mozzarellisos beszamelowypłaty
makaronufarsz
mięsno-
pomidorowy - 2-ga warstwaplastry
mozzarellisosu beszamelowypłaty
makaronuWierzch posypać
żółtym serem - startym na grubych oczkach tarki .Naczynie z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - dolny poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 35-40 minut, aż
ser z wierchu apetycznie się zarumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie będzie wtedy poręczniejsze do nakładania .I w ten sposób obiad na dwa dni gotowy! Trochę kalorii tu jest, ale za to jaki smak! Lazania bez utraty smaku odgrzewa się na drugi dzień w mikrofali :)