ßßß
Wiosenne porządki w kuchni zazwyczaj skutkują u mnie w kulinarnych inspiracjach. Zawsze odnajdę wtedy jakąś paczkę zapodzianego w czeluściach szafek składnika, z którym potem eksperymentuję przy gotowaniu. Tak było i tym razem. W roli głównej: makaron do lazanii ! Kupiłam go dobrych kilka miesięcy temu, zachomikowałam na tyłach półki i kompletnie zapomniałam o planach kulinarnych z nim związanych.Z racji, iż lazanii jakoś do tej pory nie zdarzyło mi się robić, Wujek Google natychmiast poszedł w ruch. Bardzo zainteresowała mnie wersja z pieczarkami, którą podejrzałam na blogu u Gospodyni Miejskiej . Spodobała mi się też klasyczna adaptacja tego dania, jaka wypatrzyłam na portalu Przepisy łatwe, szybkie i smaczne . Zachwyciła mnie również prosta i sprawdzona receptura od Kuchcik gotuje .Sęk w tym, że na żaden przepis zdecydować się nie mogłam. Postanowiłam więc stworzyć swój, inspirując się podpatrzonymi smakami.
Składniki na 4 duże porcje - w naczyniu o wymiarach LxW 28x20 cm:FARSZ MIĘSNY:500g mięsa mielonego wieprzowego1 cebula - duża5 ząbków czosnku - duże2 świeże pomidory1 puszka pomidorów - krojone1 mały koncentrat pomidorowy [80g]sos tabasco - do smaku1 łyżka sosu sojowegopieprz ziołowy, sól cebulowa, estragon, bazylia, oregano, papryka czerwona, czosnek granulowany - do smakuolej do smażeniaSOS BESZAMELOWY:1/2 kostki masła [100g]1/2 szkl. mąki pszennej2 szkl. mleka1 łyżeczka gałki muszkatołowej - płaskasól i pieprz czarny - do smakuPOZOSTAŁE:9 płatów makaronu do lazanii - bez konieczności gotowania3 kulki mozzarelli [3x125g]100g sera żółtego - starty na dużych oczkach tarkimasło do wysmarowania naczynia
Farsz mięsno-pomidorowyCebulę obrać, posiekać w kostkę i posmażyć na rozgrzanym oleju na złoto. Pod koniec smażenia dodać przeciśnięty przez praskę czosnek - lub pokrojony uprzednio w drobniutką kostkę . Chwilę jeszcze smażyć, ale niezbyt długo, by czosnek się nie przypalił - ma wtedy gorzkawy posmak . Całość zdjąć z patelni i odstawić na chwilę na bok.Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Następnie pokroić w drobne kawałki.Mięso mielone usmażyć. Gdy zbrązowieje, dorzucić podsmażoną cebulę z czosnkiem oraz pokrojone pomidory i chwilę poddusić. Następnie dołożyć pomidory z puszki wraz z całą zalewą, koncentrat pomidorowy, sos tabasco, sos sojowy i wszystko razem wymieszać, nadal smażąc na średnim ogniu. Dosypać przyprawy według smaku i ponownie wymieszać. Doprowadzić do zagotowania i chwilę dusić na małym ogniu. Zdjąć z palnika i odstawić do przestudzenia.Sos beszamelowyNa patelni lub w większym rondlu rozpuścić na wolnym ogniu masło. Stopniowo dosypywać mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie dopuścić do przypalenia i powstania grudek.Zdjąć z gazu i dolać powoli mleko, nadal mieszając. Zagotować na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając - pilnować, aby nie przypalić! Dodać gałkę muszkatołową i przyprawić pieprzem oraz solą. Wymieszać i chwilę pogotować do uzyskania pożądanej konsystencji sosu.Sos powinien mieć fakturę dość rzadkiego budyniu i swobodnie się rozsmarowywać, ale nie rozpływać. W razie gdyby był za gęsty, można rozcieńczyć go mlekiem.Przygotowanie lazaniiNaczynie do zapiekania wysmarować masłem - dno i boki .Lazanię układać warstwami:sos beszamelowy - na grubość ok 0,5 cmpłaty makaronu - bez jego uprzedniego obgotowywania .farsz mięsno-pomidorowy - 1-sza warstwaplastry mozzarellisos beszamelowypłaty makaronufarsz mięsno-pomidorowy - 2-ga warstwaplastry mozzarellisosu beszamelowypłaty makaronuWierzch posypać żółtym serem - startym na grubych oczkach tarki .Naczynie z lazanią wstawić bez przykrycia do nagrzanego do 200C piekarnika - dolny poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu. Piec ok. 35-40 minut, aż ser z wierchu apetycznie się zarumieni. Odstawić do lekkiego przestudzenia na ok 10 minut i dopiero wtedy kroić na porcje - danie będzie wtedy poręczniejsze do nakładania .I w ten sposób obiad na dwa dni gotowy! Trochę kalorii tu jest, ale za to jaki smak! Lazania bez utraty smaku odgrzewa się na drugi dzień w mikrofali :)



