Wykonanie
Dania z
makaronem zawsze się sprawdzają na szybki i pyszny obiad. Dzisiaj pomysł na
makaron z warzywami,
szpinakiem i pulpetami z
łososia.Całość wzbogacona pysznym
olej-konopnym, z
Oleje świata " Oleofarm"
SKŁADNIKI :150 g
makaronu spaghetti300 g filetów z
łososia1 mała czerstwa
bułka1
jajko1 łyżka
mąki kukurydzianej1 mała
cebulasól,
pieprz do smaku1 łyżka
soku z cytrynysezam do obtoczenia pulpetówDODATKOWO :duża garść
szpinaku1/2 puszki
fasolki czerwonejkukurydza z puszki lub małe, mrożone
kolby kukurydzy1
czerwona papryka1 ząbek
czosnku1
papryczka chilli dla lubiących ostre dania3 łyżki
oleju-konopnego z
Oleje świata " Oleofarm"tarty
parmezan do posypaniaPRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy.Filety
łososia ( bez skóry ) mielimy, przekładamy do miski, następnie dodajemy
jajko,
sok z cytryny, drobno pokrojoną
cebulę, namoczoną i odciśniętą
bułkę,
mąkę i
przyprawy.Formujemy małe pulpeciki, obtaczamy z ziarnie
sezamu, układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 *C, przez około 20 minut.Do miski przekładamy
makaron, dodajemy pokrojoną
paprykę,
szpinak, przeciśnięty
czosnek, odcedzoną
fasolkę,
kukurydzę,
olej konopny, pulpety i tarty
parmezan. Doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem. Mieszamy.Na talerze nakładamy porcje
makarony z pulpetami, posypujemy dodatkowo tartym
parmezanem i
chilli, podajemy. Smacznego.