Wykonanie
Łosoś z salsą z
awokado i
malinowym winegret to świetny pomysł na lekkie i zdrowe danie. Smaki rewelacyjnie się łączą, salsa jest łagodna w smaku natomiast malinowy
winegret podnosi smak całego dania.

SKŁADNIKI :3-4 dzwonka
łososia wędzonego lub ugotowanego na parze
sól, słodka i
ostra papryka w proszkuodrobina
soku z cytrynykilka listków
szpinaku do dekoracjiDO WĘDZENIA :garnek do gotowania na parze2 łyżki
herbatyskórka z
pomarańczyŁososia myjemy, nacieramy
przyprawami, skrapiamy
sokiem z cytryny.
Herbatę wsypujemy na dno garnka, dodajemy odrobinę skórki z
pomarańczy i zaczynamy ogrzewać garnek na małym ogniu minut. Na środkową część garnka układamy
łososia, przykrywamy i wędzimy około 20 minut. Po kilku minutach
mięso obracamy. Ostudzonego
łososia łamiemy na kilka kawałków, pozbawiając go ości i skóry.SALSA :1
awokado1
czerwona cebula1 duży
pomidor1-2
suszone pomidorysól,
pieprz do smakuopcjonalnie
szczypior,
natka pietruszki, siekany
czosnek do smaku1-2 łyżki
oliwy z oliwekCebulę i
pomidory kroimy w bardzo drobną kostkę, z
awokado wyjmujemy pestkę, miąższ również drobno kroimy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki, wlewamy
oliwę i doprawiamy
przyprawami. Swoją salsę przełożyłam do skórki z
awokado a resztę podałam z
łososiem.
WINEGRET :100 g świeżych lub mrożonych
malin1/2 małej
cebuli, pokrojonej w kostkę1 łyżeczka
cukru1 łyżka
oliwy z oliwek1 płaska łyżeczka
musztardy1 łyżeczka
octu winnegosólMaliny miksujemy blenderem, dodajemy sparzoną gorąca
wodą, pokrojoną
cebulę,
oliwę,
cukier oraz
musztardę i
ocet. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut. Doprawiamy sos do smaku
solą i mielimy ponownie blenderem.Na talerzu układamy porcję salsy oraz listki
szpinaku, na listkach rozsmarowujemy
winegret, na to układamy kawałki
łososia, polewamy odrobiną
oliwy. Smacznego.
