ßßß Cookit - przepis na Surówka z cykorii

Surówka z cykorii

nazwa

Wykonanie

Cykoria jest doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Do tego cykoria jest idealna dla osób odchudzających się, ma bowiem mało kalorii.
Wybierając cykorię starajcie się szukać jak najbielszych główek – zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało pod wpływem światła. Im mniejsza główka i bardziej przylegające listki tym smaczniejsza i wyrazistsza w smaku.
Składniki:
2 szt cykorii
1 kiszony ogórek
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
zielona cebula (szczypiorek)
Pomidor do dekoracji
Przyprawy: sól, pieprz
Sos winegret
Składniki:
3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju),
1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny),
sól do smaku,
świeżo mielony pieprz
1.2 łyżeczki musztardy
Sposób przygotowania sosu
Do naczynia wlać ocet winny (lub sok z cytryny) i sól.
Składniki wymieszać, aby sól się rozpuściła.
Dodać oliwę z oliwek (lub olej), musztardę i ponownie wymieszać.
Na końcu doprawić świeżo zmielonym pieprzem.
Wykonanie surówki:
Cykorię umyć.
Oderwać kilka wierzchnich liści. (Podamy na nich surówkę z cykorii)
Pozostałą cykorię przekroić na połowę i wykroić głąbik (jest gorzki).
Posiekać.
Wyłożyć do miski i posolić aby puściła sok.
Ogórek pokroić w kostkę,
Cebulę poszatkować.
Zielony szczypior pokroić.
Ząbek czosnku drobno posiekać.
Z cykorii odlać zebrany sok i dodać wszystkie pozostałe składniki.
Polać sosem winegret.
Doprawić do smaku pieprzem.
Dokładnie z wymieszać.
Nałożyć surówkę na listki cykorii.
Udekorować pokrojonymi pomidorami.
Uwaga! Trzeba wiedzieć, że cykoria uprawiana jest bez dostępu światła, dzięki czemu zawdzięcza swój kolor i smak.
Źródło:http://tanie-gotowanie.pl/surowka-z-cykorii