ßßß
2 szt cykorii1 kiszony ogórek1 mała cebula1 ząbek czosnkuzielona cebula (szczypiorek)Pomidor do dekoracjiPrzyprawy: sól, pieprzSos winegretSkładniki:3 łyżki oliwy z oliwek (lub oleju),1 łyżka octu winnego (lub soku z cytryny),sól do smaku,świeżo mielony pieprz1.2 łyżeczki musztardySposób przygotowania sosuDo naczynia wlać ocet winny (lub sok z cytryny) i sól.Składniki wymieszać, aby sól się rozpuściła.Dodać oliwę z oliwek (lub olej), musztardę i ponownie wymieszać.Na końcu doprawić świeżo zmielonym pieprzem.Wykonanie surówki:
Cykorię umyć.Oderwać kilka wierzchnich liści. (Podamy na nich surówkę z cykorii)Pozostałą cykorię przekroić na połowę i wykroić głąbik (jest gorzki).Posiekać.Wyłożyć do miski i posolić aby puściła sok.Ogórek pokroić w kostkę,Cebulę poszatkować.Zielony szczypior pokroić.Ząbek czosnku drobno posiekać.Z cykorii odlać zebrany sok i dodać wszystkie pozostałe składniki.Polać sosem winegret.Doprawić do smaku pieprzem.Dokładnie z wymieszać.Nałożyć surówkę na listki cykorii.Udekorować pokrojonymi pomidorami.
Uwaga! Trzeba wiedzieć, że cykoria uprawiana jest bez dostępu światła, dzięki czemu zawdzięcza swój kolor i smak.