Wykonanie
Cykoria jest doskonałym źródłem witamin, potasu, żelaza, magnezu, miedzi, cynku i kwasu foliowego. Do tego
cykoria jest idealna dla osób odchudzających się, ma bowiem mało kalorii.Wybierając
cykorię starajcie się szukać jak najbielszych główek – zzieleniałe listki świadczą o tym, że warzywo zgorzkniało pod wpływem światła. Im mniejsza główka i bardziej przylegające listki tym smaczniejsza i wyrazistsza w smaku.Składniki:

2 szt
cykorii1
kiszony ogórek1 mała
cebula1 ząbek
czosnkuzielona
cebula (
szczypiorek)
Pomidor do dekoracji
Przyprawy:
sól,
pieprzSos winegretSkładniki:3 łyżki
oliwy z oliwek (lub
oleju),1 łyżka
octu winnego (lub
soku z cytryny),
sól do smaku,świeżo mielony
pieprz1.2 łyżeczki
musztardySposób przygotowania sosuDo naczynia wlać
ocet winny (lub
sok z cytryny) i
sól.Składniki wymieszać, aby
sól się rozpuściła.Dodać
oliwę z oliwek (lub
olej),
musztardę i ponownie wymieszać.Na końcu doprawić świeżo zmielonym
pieprzem.Wykonanie surówki:
Cykorię umyć.Oderwać kilka wierzchnich liści. (Podamy na nich surówkę z
cykorii)Pozostałą
cykorię przekroić na połowę i wykroić głąbik (jest gorzki).Posiekać.Wyłożyć do miski i posolić aby puściła sok.
Ogórek pokroić w kostkę,
Cebulę poszatkować.Zielony
szczypior pokroić.Ząbek
czosnku drobno posiekać.Z
cykorii odlać zebrany sok i dodać wszystkie pozostałe składniki.Polać
sosem winegret.Doprawić do smaku
pieprzem.Dokładnie z wymieszać.Nałożyć surówkę na listki
cykorii.Udekorować pokrojonymi
pomidorami.

Uwaga! Trzeba wiedzieć, że
cykoria uprawiana jest bez dostępu światła, dzięki
czemu zawdzięcza swój kolor i smak.