Wykonanie
Kurczak,
szpinaki i
ser a do tego sos to pyszne połączenie. Danie powstało bardzo szybko, po przyjściu z pracy przygotowanie jego zajęło mi kilka minut.
Kurczaka podłam z
makaronem ale polecam również
ryż lub
ziemniaki.

SKŁADNIKI :1 duża
pierś z kurczaka1
cebula obrana i pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę2 łyżki
olejuserek topiony gouda 100 g200 ml
śmietanki 30 %
sól,
pieprz do smaku
słodka papryka w proszku1 szklanka
bulionu1 łyżka
mąki rozmieszana w 1/4 szklanki
wodydwie duże garście
świeżego szpinakukilka plasterków
sera dojrzewającego do smaku
pomidory i
oliwki do dekoracjiPRZYGOTOWANIE :
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki, kostkę lub plastry. Doprawiamy
mięso solą i
papryką, podpiekamy na patelni na
oleju łącznie z
cebulą i
czosnkiem. Kiedy
mięso lekko się zaróżowi wlewamy
bulion, dodajemy pokrojony
serek topiony i prużąc mieszamy aż
ser się rozpuści. Następnie wlewamy
śmietankę, doprawiamy sos do smaku
solą i
pieprzem, zagęszczamy rozmieszaną
mąką. Na koniec dodajemy
szpinak, lekko mieszamy i gotowe. Na talerz układamy porcję
makaronu, na to
kurczak z sosem
szpinakowym, posypujemy
serem i układamy kawałki
pomidorów i
oliwki. Smacznego.