Wykonanie
Botwinka blanszowana, jak
szpinak jest idealna do
sosów, tart,
makaronów itp. Tym razem trafiła do sosu z dodatkiem
kurczaka i
pieczarek, podałam ją z pysznym pełnoziarnistym
makaronem Lubella .
SKŁADNIKI :150 g
makaronu tasiemka, pełnoziarnistego, Lubellapęczek
botwinki1 mała
pierś z kurczaka1 mała
cebula3 łyżki
oleju2 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskę
sól,
pieprz,
słodka papryka do smaku1/2 szklanki
bulionu100 g
śmietany 18 %1 łyżka
mąki pszennejpomidorki koktajlowePRZYGOTOWANIE :
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy i podpiekamy na
oleju z
cebulą i
czosnkiem. Dodajemy pokrojone
pieczarki,
bulion i chwilkę dusimy.
Botwinkę szatkujemy, dodajemy do sosu oraz pokrojone
pomidorki koktajlowe, mieszamy.
Śmietanę mieszamy z
mąką i odrobiną
wody, wlewamy do sosu i szybko mieszamy.
Makaron nakładamy na talerz, polewamy sosem i podajemy.