ßßß Cookit - przepis na Kuchnia śląska: schab po sztygarsku

Kuchnia śląska: schab po sztygarsku

nazwa

Wykonanie

Jak już jesteśmy przy kuchni śląskiej, to nie można zapomnieć o daniu na cześć górników - schabu po sztygarsku. Łatwe w wykonaniu, a efektowne i pyszne. Podajemy do tego kluchy - białe lub czarne, modrą kapustę i kompot z rabarbaru i mamy śląski obiad na 200 % normy ;)
Składniki:
1 kg schabu środkowego
1 szklanka wody lub bulionu
30 dag kiełbasy czosnkowej
2 ząbki czosnku
1 szklanka śmietany 12 %
2 łyżki mąki pszennej
2 szalotki lub 1 mała cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz, słodka papryka
Kawałek schabu naciąć wzdłuż, uważając aby nie przeciąć do końca. Uformować z niego szeroki płat i natrzeć posiekanym czosnkiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Na środku położyć całą kiełbasę. Uformować schab w formę wielkiej rolady i spiąć - albo wykałaczkami albo z wykorzystaniem nici. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, przełożyć do niego mięso i odsmażyć, aż zrumieni się z każdej strony. Wlać do rondla wodę lub bulion i dalej dusić około 30 minut na niedużym ogniu. Schab obłożyć poszatkowaną cebulą i przenieść do piekarnika, piekąc mniej więcej 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polewać od czasu do czasu sosem wypływającym z mięsa. Gotowe mięso wyjąć i pokroić w plastry. Sos zrobić z płynu, który wyciekł z mięsa, do którego należy dodać śmietanę z dodatkiem mąki, doprowadzając całość do wrzenia. Schab obficie oblać sosem i podawać z obowiązkowym śląskim zestawem jak na zdjęciu ;)
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2013/06/kuchnia-slaska-schab-po-sztygarsku.html