Wykonanie
Jak już jesteśmy przy kuchni śląskiej, to nie można zapomnieć o daniu na cześć górników -
schabu po sztygarsku. Łatwe w wykonaniu, a efektowne i pyszne. Podajemy do tego kluchy - białe lub czarne, modrą
kapustę i kompot z
rabarbaru i mamy śląski obiad na 200 % normy ;)
Składniki:1 kg
schabu środkowego1 szklanka
wody lub
bulionu30 dag
kiełbasy czosnkowej2 ząbki
czosnku1 szklanka
śmietany 12 %2 łyżki
mąki pszennej2
szalotki lub 1 mała
cebula2 łyżki
olejusól,
pieprz,
słodka paprykaKawałek
schabu naciąć wzdłuż, uważając aby nie przeciąć do końca. Uformować z niego szeroki płat i natrzeć posiekanym
czosnkiem,
słodką papryką,
solą i
pieprzem. Na środku położyć całą
kiełbasę. Uformować
schab w formę wielkiej rolady i spiąć - albo wykałaczkami albo z wykorzystaniem nici. W rondlu o grubym dnie rozgrzać
olej, przełożyć do niego
mięso i odsmażyć, aż zrumieni się z każdej strony. Wlać do rondla
wodę lub
bulion i dalej dusić około 30 minut na niedużym ogniu.
Schab obłożyć poszatkowaną
cebulą i przenieść do piekarnika, piekąc mniej więcej 30 minut w temperaturze 180 stopni. Polewać od czasu do czasu sosem wypływającym z
mięsa. Gotowe
mięso wyjąć i pokroić w plastry. Sos zrobić z płynu, który wyciekł z
mięsa, do którego należy dodać
śmietanę z dodatkiem
mąki, doprowadzając całość do wrzenia.
Schab obficie oblać sosem i podawać z obowiązkowym śląskim zestawem jak na zdjęciu ;)