Wykonanie
Bardzo fajna zupa z pieczonej dyni, pieczonych
pomidorów,
czosnku i
cebuli. Zupa wyszła świetnie i na pewno w przyszłym roku też ją przygotuje ale w większej ilości.
Bulion do tej zupy można ugotować na bazie
skrzydła indyka lub porcji rosołowej z dodatkiem
włoszczyzny, ja jednak co jakiś czas gotuje większą ilość
bulionu lub rosołu i mrożę porcjami.
Potem wystarczy tylko rozmrozić odpowiednią porcję.Składniki:500 g musu z dyni lub ok. 600 - 700 g dyni ze skórą2
pomidory3 duże ząbki
czosnku1
cebula1 szklanka
bulionu2 łyżki
oleju3 łyżki
śmietany½ łyżeczki
suszonego oregano½ łyżeczki
ostrej paprykisólpieprzWykonanie:Jeśli wykorzystujemy całą
dynię, odkroić odpowiedni jej kawałek i usunąć pestki, jeśli jak w moim przypadku wykorzystujemy mus przełożyć go do żaroodpornego naczynia.
Pomidory umyć i przekroić na pół,
cebulę w łupinie przekroić na pół, przygotować ząbki
czosnku w łupinach.Ułożyć warzywa na blasze do pieczenia,
dynię skórą do dołu i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 o C. Warzywa piec przez około 70 minut ale w połowie pieczenia sprawdzić czy
czosnek jest już miękki. Jeśli jest miękki wyciągnąć go wcześniej.
Dynię przełożyć do garnka, dodać
pomidory obrane ze skóry,
cebulę i
czosnek obrany z łupin oraz
bulion,
śmietanę i
przyprawy. Całość dokładnie zmiksować i zagotować.