ßßß
Składniki:makaron typu lasagne (zużyłam 15 płatów, po 3 na każdą warstwę)100 g żółtego seraMięso:300 g mięsa mielonego (u mnie łopatka)olej2 ząbki czosnku1 duża cebulamielona ostra papryka do smaku1 puszka pomidorów2-3 łyżki koncentratu pomidorowegosól, pieprzsuszona bazylia i oreganosiekana natka pietruszkiSzpinak:300 g szpinaku (użyłam mrożonego)3-4 ząbki czosnku3 łyżki śmietany 18%sól, pieprzgałka muszkatołowamasło do smażeniaSos beszamelowy:3 łyżki masła250 ml mleka3 łyżki mąkisól, pieprzgałka muszkatołowapieprz cayenneSposób przygotowania:1. Mięso: Cebulę i czosnek drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Dodać mięso i dusić razem, aż mięso straci surowość. Dodać pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, dusić przez 10 minut. Na koniec dodać sól i pieprz do smaku oraz siekaną natkę pietruszki.2. Szpinak: Rozgrzać masło, dodać drobno posiekany lub zmiażdżony czosnek, a potem szpinak. Dusić, aż woda wyparuje. Dodać śmietanę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dusić jeszcze 5 minut.3. Sos beszamelowy: Masło rozpuścić, dodać mąkę i energicznie wymieszać trzepaczką. Stopniowo wlewać mleko i cały czas mieszać, aż sos zgęstnieje. Dodać sól, pieprz, gałkę muszkatołową i odrobinkę pieprzu cayenne.4. Płaty makaronowe obgotować przez 2 minuty w osolonym wrzątku. Osuszyć na ręczniku papierowym.5. Naczynie żaroodporne posmarować olejem lub masłem. Wyłożyć część płatów lasagne. Posmarować cienko sosem beszamelowym, a następnie warstwą mięsa. Przykryć kolejną warstwą makaronu, a na to część szpinaku. Czynność powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą ma być grubsza warstwa sosu beszamelowego, którą należy posypać tartym żółtym serem.6. Lazanię piec w 200 st C przez 20-25 minut.Smacznego!!!