ßßß
Składniki:50 dag mięsa mielonego (u mnie mielona łopatka)1 cebula2 marchewki1 ząbek czosnku2 świeże pomidory100 ml dowolnego bulionu (może być z kostki)2-3 łyżki koncentratu pomidorowegobazylia (u mnie suszona)sól, pieprz, cukierolejDodatkowo:makaron do lazanii25 dag tartego sera żółtegoSos beszamelowy:50 g masła50 g mąki600 ml mleka2 łyżki startego parmezanu (pominęłam)szczypta gałki muszkatołowejsól, pieprzSposób przygotowania:1. Cebulę siekamy drobno, obraną marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa podsmażamy razem chwilę na rozgrzanym oleju. Dodajemy mięso i przeciśnięty czosnek. Smażymy, aż mięso utraci swój surowy kolor.2. Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do mięsa razem z bulionem, solą, pieprzem i cukrem. Dusimy ok 15 minut, pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię.3. W międzyczasie robimy beszamel: roztapiamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy ok. minutę. Zdejmujemy z ognia, stopniowo wlewamy mleko i energicznie mieszamy, by nie porobiły się grudki. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, stawiamy na palnik i gotujemy, aż sos zgęstnieje.4. Rozgrzewamy piekarnik.5. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, nakładamy warstwę sosu bolognese, na to kilka kleksów sosu beszamelowego, posypać serem i wyłożyć płaty makaronu. Czynność powtarzamy tak, aby były 3 warstwy makaronu, a na wierzch wykładamy warstwę sosu beszamelowego i całość posypujemy żółtym serem.6. Wstawić do piekarnika na około 30-40 minut, do momentu kiedy makaron będzie ugotowany a wierzch spieczony.
Smacznego :)Źródło: Coochnia