Wykonanie
To moja pierwsza lazania. Wyszła przepyszna. Polecam serdecznie!
Składniki:50 dag
mięsa mielonego (u mnie mielona
łopatka)1
cebula2
marchewki1 ząbek
czosnku2 świeże
pomidory100 ml dowolnego
bulionu (może być z kostki)2-3 łyżki
koncentratu pomidorowegobazylia (u mnie suszona)
sól,
pieprz,
cukierolejDodatkowo:
makaron do lazanii25 dag tartego
sera żółtegoSos beszamelowy:50 g
masła50 g
mąki600 ml
mleka2 łyżki startego
parmezanu (pominęłam)szczypta
gałki muszkatołowejsól,
pieprzSposób przygotowania:1.
Cebulę siekamy drobno, obraną
marchewkę ścieramy na tarce jarzynowej. Warzywa podsmażamy razem chwilę na rozgrzanym
oleju. Dodajemy
mięso i przeciśnięty
czosnek. Smażymy, aż
mięso utraci swój surowy kolor.2.
Pomidory kroimy w kostkę, dodajemy do
mięsa razem z
bulionem,
solą,
pieprzem i
cukrem. Dusimy ok 15 minut, pod koniec dodajemy
koncentrat pomidorowy i
bazylię.3. W międzyczasie robimy beszamel: roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę, mieszamy ok. minutę. Zdejmujemy z ognia, stopniowo wlewamy
mleko i energicznie mieszamy, by nie porobiły się grudki. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową, stawiamy na palnik i gotujemy, aż sos zgęstnieje.4. Rozgrzewamy piekarnik.5. Naczynie żaroodporne smarujemy
olejem, nakładamy warstwę sosu bolognese, na to kilka kleksów
sosu beszamelowego, posypać
serem i wyłożyć płaty
makaronu. Czynność powtarzamy tak, aby były 3 warstwy
makaronu, a na wierzch wykładamy warstwę
sosu beszamelowego i całość posypujemy
żółtym serem.6. Wstawić do piekarnika na około 30-40 minut, do momentu kiedy
makaron będzie ugotowany a wierzch spieczony.
Smacznego :)Źródło: Coochnia