Wykonanie
To danie znają chyba wszyscy. Każdy ma jakąś swoją ulubioną wersję. Ja robię kilka wariantów, dziś zaproponuję z
indykiem i odrobiną warzyw.
Makaron z wygody wybieram taki, który nie wymaga wstępnego gotowania. Lasagn e to sycące danie, które wcale nie musi być bardzo ciężkie.Składniki:250g
makaronu lasagne500g
mielonego mięsa z udźca
indyka2 łyżki
olejuSpora
marchewka3 gałązki
selera naciowegoZąbek
czosnkuPuszka krojonych
pomidorów bez skórki
SólPieprzŁyżeczka suszonej
bazylii100g
żółtego seraPomidorSos beszamelowy:2 łyżki
masła2 łyżki
mąki½ szklanki
mlekaGałka muszkatołowaSólPieprzWykonanie:
Mięso podsmażamy na
oleju, mieszając, żeby nie porobiły się grudki. Dodajemy posiekanego
selera naciowego i
marchewkę startą na tarce. Smażymy przez 5 minut i dodajemy
pomidory, przeciśnięty przez praskę
czosnek i doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i
bazylią.W rondelku roztapiamy
masło, dodajemy
mąkę, mieszamy i jak tylko składniki się połączą to dolewamy
mleko, doprawiamy
solą,
pieprzem i świeżo startą
gałką muszkatołową i mieszamy gotując na niewielkim ogniu aż sos zgęstnieje.W prostokątnym naczyniu żaroodpornym układamy warstwę
makaronu, nakładamy część
mięsa, polewamy niewielką ilością sosu, przykrywamy
makaronem itd. Na wierzchu, na ostatniej warstwie
makaronu rozsmarowujemy resztę sosu, układamy plasterki
żółtego sera, a na nim pokrojonego w plastry
pomidora.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 45 minut.