Wykonanie
"Jaki pierwszy wrzesień, taka cała jesień" - jak
mówi staropolskie przysłowie. Ponoć dzisiejszy dzień jest zapowiedzią pogody na całą jesień. Może warto dziś trochę poobserwować i
potem zweryfikować, czy przysłowie się sprawdziło :)Dziś zapraszam Was na taki jesienny obiadek - gulasz :)
Składniki:500 g
mięsa wołowego na gulasz1
czerwona papryka100 g
pieczarek1
cebula1
liść laurowykilka ziarenek
ziela angielskiegosól,
pieprzwodaolejświeży
tymianekświeży
rozmaryn1 łyżka
mąki + 1 łyżka
śmietany + odrobina zimnej
wodySposób przygotowania:1.
Mięso gulaszowe opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać
olej, nałożyć
mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.2. W rondelku na niewielkiej ilości
oleju zrumienić posiekaną
cebulę.
Mięso przełożyć do
cebuli, zalać
wodą w takiej ilości, by zakrywała
mięso, dodać
liść laurowy,
ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby
wodę należy uzupełnić.3. W połowie gotowania do
mięsa dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i w plasterki
pieczarki.4. Kiedy
mięso będzie miękkie, w miseczce dokładnie wymieszać
mąkę ze
śmietaną i zimną
wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić
solą,
pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek
rozmarynu i troszkę posiekanego
tymianku. Wymieszać.5. Gulasz podałam do
ziemniaków i duszonej
kapusty z
koperkiem .Smacznego!!!