ßßß
Składniki:kilka dużych ziemniaków1 jajko1 cebulkakilka łyżek mąkisól, pieprzsok z połowy cytrynyNa sos:pół kilo surowej szynkikolorowa papryka1 cebula1 kostka mięsna lub rosołowazioła prowansalskiesól, pieprz1-2 łyżki koncentratu pomidorowego1 ząbek czosnkuDodatkowo do wyboru:liście sałatypomidoryogórki kiszonesiekana natka pietruszkiśmietana
Sposób przygotowania :1. Najpierw przygotowujemy sos: myjemy szynkę, kroimy na kawałki, obsmażamy na oleju.2. W rondelku szklimy posiekaną wcześniej cebulę, następnie zalewamy 2 szklankami wody i dodajemy kostkę mięsną, liść laurowy i ziele angielskie. Mięso przekładamy do rondelka, gotujemy do miękkości. Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a pod koniec koncentrat pomidorowy. Całość w razie potrzeby doprawiamy. Dodajemy sok z połowy cytryny - dzięki temu ciasto nie ściemnieje, a sama cytryna nie jest wyczuwalna w smaku.3. Robimy placki: obrane ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulę oraz mąkę (nie dajemy za dużo mąki by masa nie była zbyt gęsta ponieważ wtedy placki nie zarumienią się na złoto). Przyprawiamy solą, pieprzem i dajemy sok z cytryny. Mieszamy całość dokładnie .4. Smażymy placki i serwujemy: jeden placek polewamy sosem z dodatkiem mięsa, przykrywamy drugim plackiem, znów dajemy trochę sosu. Na wierzch dajemy kleks ze śmietany i dodajemy różne dodatki np. pomidory, sałatę czy ogórki kiszone. Całość posypujemy natką pietruszki.
I zajadamy :) Pychotka! Życzę smacznego :)