Wykonanie
Składniki:- ok. 6 dużych
ziemniaków-
mąka-
jajko-
cebula-
sól,
pieprzPrzygotowanie:
Ziemniaki oraz
cebulę zetrzeć na tarce, na grubych oczkach, przełożyć do dużej miski. 1/4
ziemniaków wyjąć i przełożyć na resztę, a puste miejsce uzupełnić
mąką, dodać
jajko i
przyprawy. Wymieszać. Smażyć na małej ilości
oleju, aż do zarumienienia.Najlepiej smakują z gulaszem, ale również dobrze komponują się z
zółtym serem, bądź ze
śmietaną i
cukrem, a nawet z
majonezem. Jak kto lubi :) polecam!

GULASZSkładniki:- ok. 400 g
schabu- 1
cebula- 1
papryka (oczywiście można dodać jeszcze inne warzywa wg uznania)-
czosnek,
sól,
pieprz-
ogórek kiszonyPrzygotowanie:
Mięso pokroić w dużą kostkę i usmażyć, aż do zarumienienia. Dodać pokrojoną w paseczki
paprykę oraz
cebulę, podsmażyć razem ok 5 minut. Zalać
wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu. Pod koniec dodać
przyprawy. Gdy
mięso będzie miękkie zagęścić
mąką. Podawać z plackami ziemniaczanymi posypując po wierzchu pokrojonym w kosteczkę
ogórkiem kiszonym.Smacznego!Inspiracja kuchenna zaczerpnięta od rodziny :)