ßßß
Placki ziemniaczane. Któż z nas ich nie lubi? Problem w tym, że nie każdy umie i wie jak je przygotować. Ostatnio koncentrowałem się na bardziej "trawiastych" plackach, o których poczytać możecie tutaj. Czegoś tam mi jednak brakowało i tym razem postanowiłem przyrządzić placki bardziej zorientowane na mięso. Jest to przepis pochodzący z kuchni mojej babci, który praktykuje ona od wielu lat, bardzo skutecznie przyciągając mnie w stronę częstszych odwiedzin.Potrzebujemy:- 1.5 kg ziemniaków- kurczak - 1 duży filet z piersi- paczka świeżego szpinaku (100g)- 6 ząbków czosnku- jajko- 1 duża cebula- łyżka mąki- sól, pieprz, papryka- śmietanaPrzygotowanie:Zaczynamy od obrania ziemniaków i ich starcia. Następnie kroimy filet z kurczaka na małe kawałki i podduszamy na wolnym ogniu. Po kilku minutach do kurczaka dorzucamy posiatkowaną cebulę i posiekany czosnek. Podsmażamy całość przez parę minut i dodajemy pokrojony szpinak ( wcześniej porządnie go umyjcie, żeby jakieś robactwo z niego nie urozmaiciło naszej potrawy. Tego nie ma w przepisie ;p ). Przyprawiamy i czekamy parę minut, aż wszystko ładnie się skomponuje.Gdy uznamy już, że kurczak z całą resztą są wystarczająco podsmażone, odstawiamy go na chwilę na balkon, żeby szybko wystygł. Następnie kroimy mięso na jeszcze drobniejsze kawałeczki i wszystko wrzucamy do naszej miski ze startymi ziemniakami. Tam też dorzucamy jedno jajko i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy smażenie.Na nasze placki możemy położyć resztę farszu, który nam pozostał na patelni. To jeszcze bardziej wzmocni smak kurczaka i szpinaku.Proponuję podawać ze śmietaną - 12%.Te placki uważam, że były znacznie lepsze niż te wrzucone przeze mnie wcześniej, ze szpinakiem. Nie zostaje nic innego, jak przyznać babci rację :)Smacznego,R.