Wykonanie
Kilka miesięcy temu dzięki uprzejmości firmy Oleofarm otrzymałam do testowania cztery różne, wysokiej jakości
oleje.
Między innymi wybrałam
olej słonecznikowy, który zdecydowanie zachwycił mnie swoim smakiem. Pierwszy raz w
oleju słonecznikowym poczułam...
słonecznik! Naprawdę tam jest! :-) Do tej
pory wydawało mi się, że
olej smakuje
olejem, ale po spróbowaniu tego firmy Oleofarm od razu zmieniłam zdanie. Wreszcie wiem jak powinien smakować porządny
olej.I nie jest to reklama sponsorowana, tylko jak najbardziej moje osobiste, szczere zdanie.Ale przejdźmy do rzeczy. Moje
oleje powoli są na wykończeniu, używam ich praktycznie do wszystkiego. Ostatnio postanowiliśmy z M., że dla zdrowia będziemy jeść sałatki. Tak nam posmakowały, że codziennie na kolację robimy
sałatkę (a ja też często jem je na obiad), codziennie inną. Moje
oleje mają tu świetne zastosowanie i dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na
sałatkę z naszej wczorajszej kolacji, a zapewniam, że była pyszna!PS. Jeżeli chcecie więcej poczytać o
oleju słonecznikowym firmy Oleofarm, zobaczyć ile taki
olej kosztuje, jakie ma właściwości itd, to zapraszam na stronę tutaj.

Do sałatki potrzebujemy (dla 1-2 osób):1
pomidora3
pomidorki cherry2 łyżki
czerwonej fasoli z puszki
szczypiorek1/2 kromki
chleba1/2
piersi z kurczaka (plus do marynaty
oliwa z oliwek,
zioła - u mnie świeży
tymianek,
rozmaryn,
sól,
pieprz,
czerwona papryka)
sałataDo sosu potrzebujemy:1 mały
jogurt grecki (light),2 łyżki
oleju słonecznikowego (np. tego),1 ząbek
czosnku1 łyżka
ketchupu pikantnego,
sól,
pieprz, spora szczypta
chilli w proszkuew. 1 łyżeczkę
majonezu (light)
Pomidorki kroimy na ćwiartki,
pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ziołach przynajmniej 15 minut, następnie przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po przysmażeniu wylewamy z patelni
olej i kładziemy na niej pokrojony w kostkę
chleb. Podsmażamy aż
zrobi się chrupiący. Wszystkie składniki łączymy ze sobą: na dno układamy
sałatę, na nią
pomidory, grzanki,
kurczaka,
fasolę i wreszcie
szczypiorek.Do miseczki przekładamy
jogurt grecki, dodajemy
olej słonecznikowy, wyciśnięty przez praskę ząbek
czosnku,
ketchup oraz
przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy aż znikną grudki i powstanie jednolity sos. Polewamy nim
sałatkę. Smacznego!