ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Kilka miesięcy temu dzięki uprzejmości firmy Oleofarm otrzymałam do testowania cztery różne, wysokiej jakości oleje. Między innymi wybrałam olej słonecznikowy, który zdecydowanie zachwycił mnie swoim smakiem. Pierwszy raz w oleju słonecznikowym poczułam...słonecznik! Naprawdę tam jest! :-) Do tej pory wydawało mi się, że olej smakuje olejem, ale po spróbowaniu tego firmy Oleofarm od razu zmieniłam zdanie. Wreszcie wiem jak powinien smakować porządny olej.
I nie jest to reklama sponsorowana, tylko jak najbardziej moje osobiste, szczere zdanie.
Ale przejdźmy do rzeczy. Moje oleje powoli są na wykończeniu, używam ich praktycznie do wszystkiego. Ostatnio postanowiliśmy z M., że dla zdrowia będziemy jeść sałatki. Tak nam posmakowały, że codziennie na kolację robimy sałatkę (a ja też często jem je na obiad), codziennie inną. Moje oleje mają tu świetne zastosowanie i dzisiaj chcę Wam pokazać przepis na sałatkę z naszej wczorajszej kolacji, a zapewniam, że była pyszna!
PS. Jeżeli chcecie więcej poczytać o oleju słonecznikowym firmy Oleofarm, zobaczyć ile taki olej kosztuje, jakie ma właściwości itd, to zapraszam na stronę tutaj.
Do sałatki potrzebujemy (dla 1-2 osób):
1 pomidora
3 pomidorki cherry
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
szczypiorek
1/2 kromki chleba
1/2 piersi z kurczaka (plus do marynaty oliwa z oliwek, zioła - u mnie świeży tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, czerwona papryka)
sałata
Do sosu potrzebujemy:
1 mały jogurt grecki (light),
2 łyżki oleju słonecznikowego (np. tego),
1 ząbek czosnku
1 łyżka ketchupu pikantnego,
sól, pieprz, spora szczypta chilli w proszku
ew. 1 łyżeczkę majonezu (light)
Pomidorki kroimy na ćwiartki, pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, marynujemy w ziołach przynajmniej 15 minut, następnie przysmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Po przysmażeniu wylewamy z patelni olej i kładziemy na niej pokrojony w kostkę chleb. Podsmażamy aż zrobi się chrupiący. Wszystkie składniki łączymy ze sobą: na dno układamy sałatę, na nią pomidory, grzanki, kurczaka, fasolę i wreszcie szczypiorek.
Do miseczki przekładamy jogurt grecki, dodajemy olej słonecznikowy, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku, ketchup oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy aż znikną grudki i powstanie jednolity sos. Polewamy nim sałatkę. Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2013/05/olej-sonecznikowy-o-smakusonecznika.html