ßßß Cookit - przepis na 814. surowa śliwkowa i boczniakowe curry.

814. surowa śliwkowa i boczniakowe curry.

nazwa

Wykonanie

Z rana surowo, a jak raw to najlepiej z kaszą gryczaną . Ten delikatny krem zawsze zachwyca moje podniebienie. Trafia dziś do niego śliwka tworząc trio z cynamonem oraz imbirem . Słodyczy dodają: maca oraz świeże daktyle . Polane tahini, do schrupania dodane surowe pistacje oraz ziarna kakaowca . Od mamy dostałam figi, więc dlaczego by ich nie dodać :) Śniadanie godne polecenia przed długim szkolnym dniem. Na dobry początek tygodnia!
surowy śliwkowy krem gryczany z cynamonem, imbirem, maca oraz świeżymi daktylami podany z figą*, tahini, ziarnem kakaowca oraz surowymi pistacjami
raw plum buckwheat porridge with cinnamon, ginger, maca and fresh dates served with fig*, tahini, cocoa nibs and raw pistachios
Składniki:
- 1/3 szklanki kaszy gryczanej (niepalonej!)
- kilka śliwek
- cynamon, imbir
- łyżeczka maca
- świeże daktyle (wypestkować i pokroić)
- mleko migdałowe (lub inne roślinne)
Kaszę gryczaną zalać na noc zimną wodą. Rano opłukać. Następnie zmiksować z pozostałymi składnikami. Mleka dolać w zależności od preferowanej konsystencji. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
*Figi z tahini świetnie się komponują, dzięki temu połączeniu jeszcze bardziej je polubiłam :)
Co z tego, że wczoraj czułam się na prawdę fatalnie... W kuchni siedziałam i wymyśliłam potrawę. O dziwo, pomimo przeziębienia bardzo dobrze poczułam jej smak. Tak bardzo mi zasmakowała, więc dzielę się z Wami pomysłem, a był to mój debiut, jeśli chodzi o boczniaki.
kokosowe curry z boczniaków i marchewki podane z kaszą jaglaną
coconut curry with oyster mushrooms and carrot served with millet
Składniki:
- boczniaki (pokrojone w drobne paseczki),
- marchewka (pokrojona w kosteczkę)
- czosnek
- olej kokosowy do smażenia
- mleczko kokosowe oraz sojowe (w sumie 1/3 szkl.)
- przyprawy: pietruszka, pieprz, curry, imbir, kurkuma, słodka papryka wędzona (można oczywiście dodać inne i więcej - ja użyłam ulubione, które miałam pod ręką)
Na oleju kokosowym podsmażyć czosnek. Następnie dodać boczniaki, a potem marchew. Całość smażyć kilka minut. Pod koniec dolać mleko kokosowe oraz sojowe. 'Dusić' całość na niskim ogniu. Przyprawić.
kasza jaglana : kasza ugotowana na wodzie, przyprawiona szczyptą słodkiej papryki i ziołami prowansalskimi
Smacznego!
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Jak się okazało dyni wcale nie muszę kupować. Sama do mnie dotarła. No może nie do końca... Z pomocą mamy, która ją przywiozła od kochanego dziadka z działki. Nie spodziewałam się, że będzie tak ogromna, a to tylko połowa! Nie jest to moja ulubiona odmiana, aczkolwiek dynia jak dynia - jestem pewna, że będzie pysznie i chętnie ją wykorzystam :)
dynia makaronowa (połowa ok. 15-sto kilogramowej dyni)
Po tym długim poście nie pozostaje mi już nic innego jak życzyć Wam udanego tygodnia! :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/09/814-surowa-sliwkowa-i-boczniakowe-curry.html