Wykonanie
Z rana surowo, a jak raw to najlepiej z
kaszą gryczaną . Ten delikatny krem zawsze zachwyca moje podniebienie. Trafia dziś do niego
śliwka tworząc
trio z
cynamonem oraz
imbirem .
Słodyczy dodają: maca oraz świeże
daktyle . Polane tahini, do schrupania dodane surowe
pistacje oraz ziarna kakaowca . Od mamy dostałam
figi, więc dlaczego by ich nie dodać :) Śniadanie godne polecenia przed długim szkolnym dniem. Na dobry początek tygodnia!



surowy
śliwkowy krem gryczany z
cynamonem,
imbirem, maca oraz świeżymi
daktylami podany z
figą*, tahini, ziarnem kakaowca oraz surowymi
pistacjamiraw plum buckwheat porridge with cinnamon, ginger, maca and fresh dates served with fig*, tahini, cocoa nibs and raw pistachios

Składniki:- 1/3 szklanki
kaszy gryczanej (niepalonej!)- kilka
śliwek-
cynamon,
imbir- łyżeczka maca- świeże
daktyle (wypestkować i pokroić)-
mleko migdałowe (lub inne roślinne)
Kaszę gryczaną zalać na noc zimną
wodą. Rano opłukać. Następnie zmiksować z pozostałymi składnikami.
Mleka dolać w zależności od preferowanej konsystencji. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~*
Figi z tahini świetnie się komponują, dzięki temu połączeniu jeszcze bardziej je polubiłam :)Co z tego, że wczoraj czułam się na prawdę fatalnie... W kuchni siedziałam i wymyśliłam potrawę. O dziwo, pomimo przeziębienia bardzo dobrze poczułam jej smak. Tak bardzo mi zasmakowała, więc dzielę się z
Wami pomysłem, a był to mój debiut, jeśli chodzi o boczniaki.

kokosowe curry z boczniaków i
marchewki podane z
kaszą jaglanącoconut
curry with oyster mushrooms and carrot served with milletSkładniki:- boczniaki (pokrojone w drobne paseczki),-
marchewka (pokrojona w kosteczkę)-
czosnek-
olej kokosowy do smażenia-
mleczko kokosowe oraz
sojowe (w
sumie 1/3 szkl.)-
przyprawy:
pietruszka,
pieprz,
curry,
imbir,
kurkuma,
słodka papryka wędzona (można oczywiście dodać inne i więcej - ja użyłam ulubione, które miałam pod ręką)Na
oleju kokosowym podsmażyć
czosnek. Następnie dodać boczniaki, a
potem marchew. Całość smażyć kilka minut. Pod koniec dolać
mleko kokosowe oraz
sojowe. 'Dusić' całość na niskim ogniu. Przyprawić.
kasza jaglana :
kasza ugotowana na wodzie, przyprawiona szczyptą
słodkiej papryki i
ziołami prowansalskimiSmacznego!~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~Jak się okazało dyni wcale nie muszę kupować. Sama do mnie dotarła. No może nie do końca... Z pomocą mamy, która ją przywiozła od kochanego dziadka z działki. Nie spodziewałam się, że będzie tak ogromna, a to tylko połowa! Nie jest to moja ulubiona odmiana, aczkolwiek
dynia jak
dynia - jestem pewna, że będzie pysznie i chętnie ją wykorzystam :)
dynia makaronowa (połowa ok. 15-sto kilogramowej dyni)Po tym długim
poście nie pozostaje mi już nic innego jak życzyć Wam udanego tygodnia! :)