ßßß Cookit - przepis na 851. wegański, francuski debiut!

851. wegański, francuski debiut!

nazwa

Wykonanie

Takiego śniadania tu jeszcze nie było. Tosty jadłam nie raz, aczkolwiek nigdy nie pojawiły się na blogu. Za to dziś z samego rana - smażę. Francuskie tosty z bułki kukurydzianej . Ciąg dalszy jesiennych smaków, pumpkin spice i dynia . Do tego cynamonowo - imbirowa śliwka z słodyczą daktyli . Nie brakuje chrupiących nerkowców oraz ziaren kakaowca, a by było jeszcze smaczniej całość obficie polewam tahini . Rozpływało się w ustach! Zdjęcia tylko nieudane...
wegańskie dyniowe tosty francuskie z bułki kukurydzianej na oleju kokosowym podane z cynamonowo-imbirową śliwką, nerkowcami, ziarnem kakaowca oraz tahini
vegan pumpkin French toasts from the cornmeal bun fried with coconut oil served with cinnamon-ginger plums, cashews, cocoa nibs and tahini
Składniki:
- duża bułka kukurydziana (lub inne pieczywo)
- 1/2 szkl. mleka migdałowego (lub inne roślinne)
- pumpkin spice
- 2 łyżki puree dyniowego
- łyżeczka mielonego siemienia lnianego
- łyżeczka ksylitolu
- olej kokosowy (lub inny) do smażenia
Wymieszać mleko wraz z przyprawą, cukrem, dynią i siemieniem. Następnie moczyć w nim pokrojona w dowolny kształt bułkę i smażyć na rozgrzanym oleju kokosowym z obu stron po ok. 5-7 min. Podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!
cynamonowo-imbirowa śliwka: 4 śliwki duszone wraz z cynamonem i imbirem oraz syropem daktylowym
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
To debiutanckie śniadanie zdecydowanie zapamiętam na długo. A teraz czas wyjść w ten deszczowy, pochmurny i zimny dzień, stawić czoła testowi z niemieckiego ;) Parasol do ręki i w drogę!
Miłego dnia :)
Źródło:http://prettystrawberries.blogspot.com/2014/10/851-weganski-francuski-debiut.html