Wykonanie
Wegański i bezglutenowy migdałowiec ze
śliwkami . Ciasto tak mocno
migdałowe, że już chyba bardziej być nie może. Cudownie aromatyczna masa orzechowa idealnie komponuje z lekko kwaskowatymi
śliwkami, tworząc ciasto doskonałe.Uwielbiam kulinarne eksperymenty! A jeszcze bardziej udane eksperymenty! Ach... to niecierpliwe oczekiwanie, czy to co wymyśliliśmy wyjdzie. Nie ukrywam, wiąże się to z ogromnym strachem o to, aby nasz eksperyment nie wylądował w śmietniku. Nie ma nic gorszego niż uczucie zmarnowania nie tylko produktów, ale i czasu, energii. Na szczęście, z przedstawianym Wam na blogu
ciastem, wiążą się jedynie pozytywne emocje. To jedno z lepszych ciast, które ostatnio zrobiłam. Z całego
serca polecam!

wegański bezglutenowy bez
cukru(śred. ok. 24 cm)spód:- 100 ml płynnego
oleju kokosowego- 70 g
ksylitolu- 4 łyżki
mleka roślinnego- 200 g
mąki gryczanej- 120 g bezglutenowych
płatków owsianych- 1/2 łyżeczki
cynamonu- szczypta
soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję
olejem kokosowym.Spód i boki tortownicy wyklejam
ciastem. Całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.Upieczony spód wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.masa śliwkowa:- 600 g umytych i wypestkowanych
śliwek (najlepiej węgierek)- 3 łyżki
ksylitolu- 1 łyżka
cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu
waniliowego)- 1 łyżka
amarettoDo garnka wrzucam
śliwki i
ksylitol. Całość gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.Dodaję pozostałe składniki i gotuję już bez przykrycia ok. 30 min.Gotową masę
śliwkową wykładam na upieczony, wystudzony spód.Jeśli nie posiadacie
śliwek możecie użyć dobrej jakości
powideł śliwkowych.masa migdałowa:- 300 g
migdałów (najlepiej blanszowanych)- 7 łyżek
syropu klonowegp- szczypta
soli- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu
waniliowego)- 2 łyżki mielonego
siemienia lnianego- 200 ml
wody- 4 łyżki
mleka roślinnegoDo miksera wrzucam:
migdały,
wodę,
syrop klonowy,
sól,
mleko i
wanilię. Wszystko miksuję na gładką masę.Dodaję mielone
siemię lniane i dalej miksuję. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaję więcej
mleka - musimy jednak uważać, bo masa lekko tężeje.Gotową masę wykładam na ułożoną na dnie ciasta masę
śliwkowątop:- 7
śliwek- szczypta
cynamonu- 1 łyżka
syropu klonowegoWypestkowane
śliwki, przecięte na pół wrzucam na patelnię. Dodaję
cynamon i
syrop klonowy. Chwilkę smażę pod przykryciem, by
śliwki zmiękły.Tak przygotowane
śliwki układam skórą do dołu na
masie migdałowej.Tak przygotowane ciasta wkładam na min. 1 h (najlepiej na noc) do lodówki.Smacznego!