ßßß
wegański bezglutenowy bez cukru(śred. ok. 24 cm)spód:- 100 ml płynnego oleju kokosowego- 70 g ksylitolu- 4 łyżki mleka roślinnego- 200 g mąki gryczanej- 120 g bezglutenowych płatków owsianych- 1/2 łyżeczki cynamonu- szczypta soliWszystkie składniki zagniatam w jednolitą masę.Spód tortownicy wykładam papierem do pieczenia, natomiast jej boki wysmarowuję olejem kokosowym.Spód i boki tortownicy wyklejam ciastem. Całość w kładam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na ok. 15 min.Upieczony spód wyciągam z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia.masa śliwkowa:- 600 g umytych i wypestkowanych śliwek (najlepiej węgierek)- 3 łyżki ksylitolu- 1 łyżka cynamonu- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)- 1 łyżka amarettoDo garnka wrzucam śliwki i ksylitol. Całość gotuję na małym ogniu pod przykryciem ok. 10 min.Dodaję pozostałe składniki i gotuję już bez przykrycia ok. 30 min.Gotową masę śliwkową wykładam na upieczony, wystudzony spód.Jeśli nie posiadacie śliwek możecie użyć dobrej jakości powideł śliwkowych.masa migdałowa:- 300 g migdałów (najlepiej blanszowanych)- 7 łyżek syropu klonowegp- szczypta soli- 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ekstraktu waniliowego)- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego- 200 ml wody- 4 łyżki mleka roślinnegoDo miksera wrzucam: migdały, wodę, syrop klonowy, sól, mleko i wanilię. Wszystko miksuję na gładką masę.Dodaję mielone siemię lniane i dalej miksuję. Gdyby masa była zbyt gęsta dodaję więcej mleka - musimy jednak uważać, bo masa lekko tężeje.Gotową masę wykładam na ułożoną na dnie ciasta masę śliwkowątop:- 7 śliwek- szczypta cynamonu- 1 łyżka syropu klonowegoWypestkowane śliwki, przecięte na pół wrzucam na patelnię. Dodaję cynamon i syrop klonowy. Chwilkę smażę pod przykryciem, by śliwki zmiękły.Tak przygotowane śliwki układam skórą do dołu na masie migdałowej.Tak przygotowane ciasta wkładam na min. 1 h (najlepiej na noc) do lodówki.Smacznego!