Wykonanie

vegan oat crepes with almond chocoplumDzisiejszy wpis jest efektem pełni. Wyjątkowo pięknej pełni księżyca, która jednak przyczyniła się do tego, że dzisiejszej nocy nie zmrużyłam oka chociażby na sekundę. Skutki niewyspania zacznę zapewne odczuwać już niebawem, niemniej - uzbrojona w
kawę, pożywne jedzenie, ipod oraz gruby sweter narzucony na sukienkę - zamierzam sobie z tym poradzić. Z bezsennością żyję w końcu od trzynastego roku życia. Lepiej lub gorzej, dogadujemy się. Powoli. Umawiamy się na miesiące mocnego, regularnego snu, jednak po upływie określonego czasu Bezsenność lubi o sobie przypominać serwując mi kilka nieprzespanych nocy - niemal jak stary przyjaciel klepiący cię po ramieniu. W tym wszystkim jest zapewne równowaga. Gdzieś pomiędzy. Każdy ma swoje historie.

Te naleśniki zaś są moim naleśnikowym odkryciem tej jesieni. Pokusiłam się o wegański eksperyment z
ciastem, natomiast nadzienie to moja bardzo luźna wariacja na temat ulubionych smaków jesieni - a choć trudno byłoby mi wybrać tylko jeden,
śliwki,
cynamon i prażone
migdały stanowią jeden z moich faworytów. Zwłaszcza, jeśli mogą wypełnić naleśniki, które same w sobie smakują już nieco
migdałowo dzięki
mleku, które użyłam. Wystarczy kilka minut, by cała kuchnia wypełniła się zapachem prażonych
migdałów,
wanilii,
cynamonu, a trzeba być na naprawdę zaawansowanym etapie kultywowania kultury slow food, żeby całe danie nie zniknęło w ciągu kilku następnych chwil. ;) Gorąco zachęcam Was do wypróbowania tego dania. Zachwyci Was niezależnie od
pory dnia.Naleśniki:- 30g
mąki żytniej- 20g
mąki owsianej- 1 łyżka lnu mielonego (zmielone
siemię lniane)- 150ml
mleka migdałowego- 1 łyżeczka
oleju kokosowego- szczypta
soli
Wszystkie składniki miksujemy na gładką, zwartą masę, a następnie odstawiamy na około 20 minut. Po upływie danego czasu smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni o nieprzywieralnej powłoce (można lekko ją natłuścić) z obydwu stron do zarumienienia.Nadzienie:- 150g
śliwek- 2 łyżki
migdałów- 1 łyżeczka
miodu- 1 łyżeczka
kakao- 1/4 łyżeczki
cynamonu- 1/4
laski wanilii- 30ml
wody- szczypta
imbiru-
olej kokosowy*Na patelni lekko natłuszczonej
olejem kokosowym podprażamy
migdały. Kiedy się podrumienią, dodajemy do nich pozbawione pestek oraz szypułek, pokrojone
śliwki,
wodę,
miód oraz ziarenka z
laski wanilii. Smażymy
śliwki na niewielkim ogniu do zmięknięcia
owoców, a następnie dodajemy
kakao,
cynamon oraz
imbir. Mieszamy dokładnie masę
śliwkową, smażąc ją przez jeszcze kilka minut. Gotowe nadzienie zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.