Wykonanie
Piernik z Yorkshire, różni się od naszych pierników tym, że jest miękki i wilgotny . Pieczony jest z dodatkiem
płatków owsianych i melasy . To właśnie niej zawdzięcza swój kolor i lekko ciągnącą, błyszczącą skórkę. Co istotne, może być przechowywany bardzo długo, aż do 2 tygodni . Z każdym dniem zyskuje lepszy smak. Ja jako szalona kucharka stworzyłam nie tylko jego wegańską wersję, ale i bezglutenową i bez dodatku
cukru . Można chcieć czegoś więcej?Oczywiście!Niezwykle głębokiego, uzależniającego smaku!Mówisz? Masz!
bezglutenowy, wegański(blaszka 22x22 cm)- 100 ml
oleju kokosowego- 1 łyżka
siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej
wody - tzw. "
jajko lniane"- 3 łyżki
mleka roślinnego- 80 g melasy trzcinowej- 150 ml
miodu (w wersji wegańskiej
syropu z agawy)- 200 g
daktyli zalanych dzień wcześniej ciepłą
wodą- 100 g bezglutenowych lekko zmielonych
płatków owsianych (mają zmniejszyć swoją wielkość o 1/3) - użyj
płatków owsianych bezglutenowych, jeśli nie masz, zamień je na
płatki jaglane (już ich nie musisz mielić)- 200 g
mąki migdałowej (lub zmielonych na
mąkę migdałów)- 70 g
mąki ryżowej- 2 łyżeczki zmielonego
imbiru- 2 i 1/2 łyżeczki
sody oczyszczonej- szczypta
soliW garnku rozpuszczam
olej,
miód (lub
syrop z agawy) i melasę. Mieszając, podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia składników. Zdejmuję z ognia.Do malaksera wrzucam odsączone z
wody daktyle i
mleko. Dodaję lekko przestudzony
olej z
miodem i melasą. Całość miksuję na gładką masę. Następnie dodaję "
jajko lniane". Ponownie miksuję.Do miski wrzucam obie
mąki,
płatki owsiane,
sodę,
imbir i
sól. Dokładnie mieszam.Składniki suche dodaję do mokrych i bardzo dokładnie mieszam.Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na 50-60 min. Piekę do tzw. suchego patyczka. Studzę.Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni. Niektórzy mówią nawet, że im starsze, tym lepsze ;p Niestety mój piernik wytrzymał 1 dzień, tak wszystkim smakował ;p