ßßß Cookit - przepis na Parkin - piernik z Yorkshire

Parkin - piernik z Yorkshire

nazwa

Wykonanie

Piernik z Yorkshire, różni się od naszych pierników tym, że jest miękki i wilgotny . Pieczony jest z dodatkiem płatków owsianych i melasy . To właśnie niej zawdzięcza swój kolor i lekko ciągnącą, błyszczącą skórkę. Co istotne, może być przechowywany bardzo długo, aż do 2 tygodni . Z każdym dniem zyskuje lepszy smak. Ja jako szalona kucharka stworzyłam nie tylko jego wegańską wersję, ale i bezglutenową i bez dodatku cukru . Można chcieć czegoś więcej?
Oczywiście!
Niezwykle głębokiego, uzależniającego smaku!
Mówisz? Masz!
bezglutenowy, wegański
(blaszka 22x22 cm)
- 100 ml oleju kokosowego
- 1 łyżka siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej wody - tzw. "jajko lniane"
- 3 łyżki mleka roślinnego
- 80 g melasy trzcinowej
- 150 ml miodu (w wersji wegańskiej syropu z agawy)
- 200 g daktyli zalanych dzień wcześniej ciepłą wodą
- 100 g bezglutenowych lekko zmielonych płatków owsianych (mają zmniejszyć swoją wielkość o 1/3) - użyj płatków owsianych bezglutenowych, jeśli nie masz, zamień je na płatki jaglane (już ich nie musisz mielić)
- 200 g mąki migdałowej (lub zmielonych na mąkę migdałów)
- 70 g mąki ryżowej
- 2 łyżeczki zmielonego imbiru
- 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
W garnku rozpuszczam olej, miód (lub syrop z agawy) i melasę. Mieszając, podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia składników. Zdejmuję z ognia.
Do malaksera wrzucam odsączone z wody daktyle i mleko. Dodaję lekko przestudzony olej z miodem i melasą. Całość miksuję na gładką masę. Następnie dodaję "jajko lniane". Ponownie miksuję.
Do miski wrzucam obie mąki, płatki owsiane, sodę, imbir i sól. Dokładnie mieszam.
Składniki suche dodaję do mokrych i bardzo dokładnie mieszam.
Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na 50-60 min. Piekę do tzw. suchego patyczka. Studzę.
Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni. Niektórzy mówią nawet, że im starsze, tym lepsze ;p Niestety mój piernik wytrzymał 1 dzień, tak wszystkim smakował ;p
Źródło:http://truetastehunters.blogspot.com/2014/12/bezglutenowy-parkin-piernik-z-yorkshire.html