ßßß
bezglutenowy, wegański(blaszka 22x22 cm)- 100 ml oleju kokosowego- 1 łyżka siemienia lnianego zalana 3 łyżkami ciepłej wody - tzw. "jajko lniane"- 3 łyżki mleka roślinnego- 80 g melasy trzcinowej- 150 ml miodu (w wersji wegańskiej syropu z agawy)- 200 g daktyli zalanych dzień wcześniej ciepłą wodą- 100 g bezglutenowych lekko zmielonych płatków owsianych (mają zmniejszyć swoją wielkość o 1/3) - użyj płatków owsianych bezglutenowych, jeśli nie masz, zamień je na płatki jaglane (już ich nie musisz mielić)- 200 g mąki migdałowej (lub zmielonych na mąkę migdałów)- 70 g mąki ryżowej- 2 łyżeczki zmielonego imbiru- 2 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej- szczypta soliW garnku rozpuszczam olej, miód (lub syrop z agawy) i melasę. Mieszając, podgrzewam na małym ogniu do rozpuszczenia się i połączenia składników. Zdejmuję z ognia.Do malaksera wrzucam odsączone z wody daktyle i mleko. Dodaję lekko przestudzony olej z miodem i melasą. Całość miksuję na gładką masę. Następnie dodaję "jajko lniane". Ponownie miksuję.Do miski wrzucam obie mąki, płatki owsiane, sodę, imbir i sól. Dokładnie mieszam.Składniki suche dodaję do mokrych i bardzo dokładnie mieszam.Ciasto wylewam do wyłożonej papierem do pieczenia formy i wkładam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C na 50-60 min. Piekę do tzw. suchego patyczka. Studzę.Ciasto można przechowywać w szczelnym pojemniku do 2 tygodni. Niektórzy mówią nawet, że im starsze, tym lepsze ;p Niestety mój piernik wytrzymał 1 dzień, tak wszystkim smakował ;p