Wykonanie
Dziś coś dla fanów
pomarańczy. Przepis znalazłam na pewnym blogu i przerobiłam 'na zdrowo'. ;) Pamiętajcie, że
pomarańcze zawierają mnóstwo witaminy C, mają właściwości antynowotworowe i nie tylko. Ponadto jedna
pomarańcza to tylko 100 kcal :)
Składniki (8-10 sztuk):2 szklanki
mąki orkiszowej1 łyżeczka
sodyskórka otarta z jednej
pomarańczyszczypta
soli3 łyżki
syropu z agawy2 łyżki
miodu0,5 szklanki
mleka0,5 szklanki świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy2 łyżki
oleju kokosowego1
jajkododatkowo:
syrop daktylowyPrzygotowanie:Dwie łyżki
oleju kokosowego rozpuścić i ostudzić.W jednej misce wymieszać
mąkę,
sodę i skórkę
pomarańczy, a w drugiej mokre składniki, czyli
syrop,
miód,
mleko, sok,
olej i
jajko.Zawartość obydwu misek połączyć, dokładnie wymieszać.Ciasto nakładać do formy do muffinek i piec przez 25 minut w temperaturze 180 stopni.Kilka minut przed końcem pieczenia polać
syropem daktylowym.U mnie dekoracja
syropem nie jest widoczna, bo muffinki na zdjęciach są do góry nogami :D ( pierwszy raz używałam takiej foremki)