Wykonanie
Jestem. Żyję. Jem, śpię, spaceruje, zwiedzam, rozmawiam, rozmyślam, odpoczywam… Na razie blogowanie, choć jest dla mnie bardzo ważne, bo związane z moimi pasjami – gotowaniem i fotografią, niestety ma mały zastój ze względu na ograniczone możliwości. W każdym razie, zawsze staram się je sobie ‚udostępnić’, włączam kreatywność, by się nie odzwyczaić. Chcę po prostu robić to co kocham.Moim ulubionym połączeniem
śniadaniowym zdecydowanie stały się
śliwki,
banan oraz tahini, a już najlepiej z nutą
cynamonu . Te smaki zawarłam w orkiszowym
puddingu chlebowym oraz dzisiejszym śniadaniu, czyli jaglance (tak, w Anglii można kupić
kaszę jaglaną 😉 ). Choć nie prezentował się zbyt pięknie to smakował cudownie
jogurtowy pudding chlebowy (z
chleba orkiszowego)
śliwka-
banan podany z tahini
yogurt spelt bread
oudding with plums and
banana served with tahiniSkładniki:2 grube kromki
chleba orkiszowego (najlepiej czerstwy, nie warto wyrzucać 😉 )1/2 szklanki
mleka roślinnego (tu:
sojowe)2-3 łyżki
jogurtu roślinnego (tu:
sojowy –
kokosowy)łyżka
syropu daktylowegobanan2 spore, dojrzałe
śliwkiolej do natłuszczenia kokilki
Chleb pokroić w kostkę i przełożyć do natłuszczonej kokilki, przekładając go pokrojonymi w plastry
bananami oraz (w kostkę)
śliwkami.
Mleko wymieszać z
jogurtem i
syropem daktylowym. Zalać nim
chleb z
owocami. Piec w 200 stopniach Celsjusza ok. 20 min. Podawać z tahini. Smacznego!Dzisiejszą jaglankę ugotowałam na
mleku migdałowym wraz z
daktylami medjool,
cynamonem oraz
śliwką . Pod koniec wmieszałam słodkiego, dojrzałego
banana . Podałam z białą
morwą oraz tahini . Ten smak jest nie do zastąpienia! Od razu można poczuć, że jesień tuż, tuż. Brytyjskie
śliwki (organiczne) całkiem niezłe, ale nie umiem się doczekać aż zjem nasze polskie.
śliwkowo-bananowa jaglanka na
mleku migdałowym z
daktylami medjool oraz
cynamonem podana z suszoną białą
morwą otaz tahiniplum-
banana millet with almond milk, medjool dates and cinnamon served with dried white mulberries and tahiniSkładniki:4 łyżki
kaszy jaglanejszklanka
mleka migdałowego (lub inne roślinne)1/2 łyżeczki
cynamonu2
daktyle medjool
śliwka1/2 dojrzałego
bananaKaszę jaglaną podprażyć w suchym garnku. Następnie dodać
mleko, posiekane i wypestkowane
daktyle, pokrojoną
śliwkę oraz
cynamon. Gotować ok.15 min. do gęstości, aż
kasza będzie miękka. Na koniec wmieszać rozgniecioną połówkę
banana. Podawać z dowolnymi dodatkami, polecam z tahini. Smacznego!Niezastąpionym śniadaniem jak zawsze jest owsianka . Bardzo lubię łączyć
płatki owsiane i jaglane, razem tworzą świetny duet, a ich konsystencja jest jak dla mnie najlepsza! Odkryłam nowe mleko/napój –
kokosowe z
kakao i
nektarem daktylowym . Może kojarzycie z zagranicznych stron… Rebel Kitchen Coconut Mylk *- GENIALNE w smaku! Ugotowałam z nim wczoraj właśnie owsiankę, do której oczywiście dodałam
banana, zaś podałam z naturalnym
kokosowym jogurtem sojowym,
nerkowcami oraz
syropem daktylowym . Jak można zauważyć, chyba uzależniłam się od daktylowej
słodyczy, po prostu je uwielbiam! Jeszcze nie raz przyrządzę takie śniadanie – palce lizać! 😀
kokosowo-
kakaowa owsianka z
płatkami jaglanymi podana z
bananem,
nerkowcami,
kokosowym jogurtem sojowym i
syropem daktylowymcoconut-cocoa oatmeal with millet flakes served with
banana, cashews, coconut soy
jogurt and date
syrupSkładniki:4 łyżki
płatków jaglanych2-3 łyżki
płatków owsianychszklanka
mleka kokosowo-
kakaowego (o takie)1/2 dojrzałego
bananaPłatki zalać
mlekiem i gotować do gęstości. Następnie wmieszać rozgniecionego
banana. Przełożyć do miseczki i podawać z dowolnymi dodatkami. Smacznego!*Nie umiem się doczekać spróbowania innych smaków z tej
serii! <3Śniadania choć proste to godne publikacji. Pełne zdrowia, a co najważniejsze – po prostu przepyszne! Jestem pewna, że rozchmurzą niejeden ponury poranek.The things you are passionate about are not random, they are your calling.Rzeczy, które Cię pasjonują nie są przypadkowe. To Twoje przeznaczenie.Fabienne FredericksonMiłego dnia!