Wykonanie
Brzoskwinia. Mój ulubiony
owoc sezonu. Uwielbiam jadać ją w owsiance z dużą ilością
masła orzechowego. Dziś postawiłam na nieco inne połączenie smaków, choć całkiem podobne. Zapiekłam
bananowo –
brzoskwiniową owsiankę na
mleku migdałowym z dużą ilością lepkich, słodkich
daktyli . Owsianka wyszła delikatna i niemalże kremowa, dzięki dodaniu
płatków jaglanych . Całość podałam z
masłem z
nerkowców i chyba znalazłam nowego faworyta w zestawieniu z
brzoskwiniąpieczona
bananowo-brzoskwiniowa owsianka (owsiane i jaglane) z
daktylami podana z
masłem z
nerkowcówbaked peach-
banana oatmeal (oat and millet flakes) with dates served with cashewnut butterSkładniki:4 łyżki
płatków owsianych2 łyżki
płatków jaglanych3-4 posiekane
daktyle1/2 szklanki
mleka migdałowego (lub inne roślinne)średnia
brzoskwiniadojrzały
bananolej kokosowy – do wysmarowania kokilki
Płatki zalać na noc
mlekiem wraz z
daktylami. Rano dodać pokrojoną
brzoskwinię i rozgniecionego
banana. Przełożyć do natłuszczonej kokilki i piec w 180 stopniach Celsjusza ok. 30 min. Podawać z dowolnymi dodatkami np.
masłem orzechowym,
jogurtem sojowym/kokosowym. Smacznego!Pogoda zmienna jest – raz słońce, raz burzowo. Nie wiem kiedy znowu zgaśnie prąd, ale mam nadzieję, że to nie nastąpi. Wczoraj wrócił dopiero około 17-18. Współczuję tym, którzy nie
mieli go wcale, u mnie w pewnej części domu jednak był. Zresztą, trzeba myśleć pozytywnie, nawet w takich sytuacjachMiłego tygodnia!