Wykonanie

Jest to jedno z szybszych dań, pasujące do
ziemniaków i
makaronu. Większość dzieci za nim przepada. Ja osobiście uwielbiam jako dodatek do nich gotowaną
marchewkę lub
sałatkę z konserwowymi
ogórkami;)Składniki :Porcja na 4 osoby0,5 kg mielonego(ja mieszam po połowie z
łopatki i
indyka)1 kotka drobiowa i jedna wołowamały słoik przecieru1
jajko2 łyżki
bułka tarta1 łyżka
maki wrocławskiej
przyprawy:
majeranek,
oregano, gałka muszkatałowa,
słodka papryka,
czosnek granulowany
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
natka pietruszkimąka i
śmietana do zaklepaniaJako dodatek: utłuczone z odrobina
mleka i
masła ziemniaki lub
makaronPrzygotowanie :


Do garnka o pojemności ok 2,5l wlewamy
wodę (3/4 garnka) dodajemy kostki:drobiową i wołową oraz
ziele angielski i
liść laurowy. Wstawiamy na gaz/płytę ect. W momencie gdy
woda zacznie wrzeć, a kostki będą rozpuszczone możemy dodawać klopsiki. Przygotowanie
mięsa: mieszamy mielone z
jajkiem,
bułką tarta i
mąką oraz
przyprawami. Ja dodaję sporo
majeranku - uwielbiam go. Musimy pamiętać iż
wywar odrobinę wyjałowi nam
mięso więc należy przyprawić dość mocno.
Oregano, gałki,
czosnku i
papryki po 1 łyżeczce.
Sól i
pieprz oraz
majeranek według uznania. Ja zawsze
daję niewielka ilość
maki i
bułki do środka
mięsa, aby nie było za twarde. Następnie formujemy kulki do delikatnie umieszczamy w gotującym wywarze.
Mięso gotuje się koło 25-35minut. Dobrze jest je wymieszać od czasu do czasu. Po 25 minutach przepoławiamy największą kulkę i sprawdzamy czy
mięso jest zrobione w środku oraz próbujemy w smaku. Przy pierwszym gotowaniu
mięso może nie wyjść idealnie doprawione, ale nie należny się zniechęcać i dodać więcej przypraw następnym razem. Wyciągamy pulpeciki. I do sosu dodajemy
przecier pomidorowy. Gdy przecier połączy się z rosołkiem -próbujemy go - ewentualnie doprawiamy i zaklepujemy
mąką rozrobioną na gładką masę z
wodą, gdy
wywar będzie gęsty ściągamy go z palnika/płyty i dodajemy łyżkę
śmietany oraz
natkę pietruszki. Następnie podajemy z
ziemniakami lub
makaronem.Gotowana
marchewka
Jest to jedno z moich ulubionych warzyw. Może i przepis na nią nie jest dietetyczny, ale jaki pyszny!
Marchewkę w pokrojona w kostkę gotujemy z odrobiną
soli, odrobiną
cukru i
masłem. Gdy
marchewka zmięknie -odlewamy jeśli zachodzi taka konieczność
wywar. Dodajemy odrobinę
masła i zaklepujemy małą ilością
mąki wrocławskiej rozrobionej z
wodą. Latem nie ma potrzeby dodawać
cukru - gdyż
marchewki same w sobie są słodziutki, ale zimą - sami wiemy jakie są warzywa;)Pozdrawiam i smacznego