Bagienny barszcz z buraków.przepis na trzy - cztery porcje1 kg buraków czerwonych1,5 litra wołowego wywaru w wersji wege można dodać wodę lub wywar warzywny4 jabłka bez gniazd - pokrojone na czterygarść suszonych śliwekgarść suszonych grzybów4 marchewki2 korzenie pietruszkikawałek selerakawałek pora2 cebulepęk świeżego kopru2 łyżki majeranku1 łyżeczka ziela angielskiegokilka listków laurowych4 ząbki czosnkusól , cukier , pieprz i sok z jednej cytryny - do smakuDODATKOWOKilka ugotowanych i zgniecionych ziemniakówpęk kiełkówkilka listków botwinkioliwa do smażenia botwinypół łyżeczki białego pieprzuBuraki obrać , umyć i pokroić na większe cząstki zalać bulionem dodając obrane i umyte warzywa oraz owoce i koper , cebulę w całości smażyć na suchej patelni aby uzyskać przypalony kolor również dodać do wywaru , następnie dodać liść laurowy i ziele angielskie gotować na bardzo małym ogniu - najlepiej tak by tylko się leciutko "pyrkolił" do momentu aż warzywa będą miękkie . Doprawić do smaku oraz dodać wyciśnięty czosnek. Odstawić na kilka godzin by smaki się przegryzły . Przed podaniem odcedzić i zagrzać.Na talerz układamy górkę ciepłych i zgniecionych ziemniaków na to wbijamy kiełki , zalewamy barszczem i posypujemy białym pieprzem by zrobić efekt bagienny . Dekorujemy chipsami botwiny usmażonymi w oliwie .* gdy smażymy liście botwiny należy zachować ostrożność ponieważ będą przez chwilę strzelaćSmacznego:)