Wykonanie

Dzisiaj mamy dla was przepis na gyrosa, czyli coś jak kebab, tylko po grecku. Tak naprawdę to taki trochę fałszywy gyros, bo bez
sosu tzatziki. Akurat mieliśmy ochotę na inny sos. Więc taki pseudo-gyros wyszedł. Zresztą nie będziemy się spierać o sos, wy możecie zrobić z dowolnym innym sosem, takim jaki lubicie. My właśnie taki łagodny
czosnkowy lubimy.Przepis ten powstał na potrzeby przetestowania
przyprawy Knorr "do gyrosa". Chcieliśmy sprawdzić, czy
przyprawa ta jest coś warta, bo generalnie staramy się nie używać gotowych mieszanek. Okazało się, że faktycznie coś warta jest, gyros wyszedł na tyle smaczny, że z pewnością jeszcze kiedyś na naszym
stole zagości.Przytoczę kilka zdań od producenta:"Któż nie zna tego wyjątkowego smaku? Teraz ten efekt możemy osiągnąć również w domowej kuchni dzięki
Przyprawie do gyrosa . Szefowie kuchni Knorr stworzyli kompozycję idealną, gdzie pierwszoplanową rolę odgrywają typowe dla
gyrosa przyprawy:
kolendra,
czosnek,
gorczyca,
rozmaryn oraz
oregano. Suszone składniki delikatnie obtaczają
mięso, pozostawiając widoczne na jego powierzchni drobne ziarenka. Doskonała kompozycja m.in.
ziół i przypraw pozwoli cieszyć się na co dzień oryginalnym smakiem popularnego greckiego dania."A co ja na to? Ano nie wiem, co ja na to, ponieważ nie wiem jak powinien smakować prawdziwy grecki gyros. Wiem natomiast, że ten nasz smakował wybornie, więc jesteśmy na TAK. Dajemy tej mieszance przypraw okejkę :)
Chlebki pita:0,5 kg
mąki pszennej270-300 ml
wody10 g suchych
drożdży (albo ok. 40 g świeżych)3 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru2 łyżki
oleju (plus trochę do posmarowania
chlebków)Wszystkie składniki łączy my ze sobą i wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepić się do dłoni. W razie potrzeby dolewamy odrobinę
wody lub dodajemy odrobinę
mąki.Wkładamy do miski, przykrywamy i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 250 stopni (w środku piekarnika od razu ma się grzać blacha wyłożona papierem do pieczenia) i dzielimy ciasto na 3-4 części (zależy od wielkości
chlebków, które chcemy otrzymać), rozwałkowujemy dość płasko (maksymalnie na 10 mm grubości), smarujemy
olejem z obu stron i od razu kładziemy na gorącą blachę. Pieczemy 8-10 minut.Nadzienie:350 g
łopatki wieprzowejprzyprawa do gyrosakapusta pekińskapomidorcebula czerwona i białaSos:1 małe opakowanie
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezu2 ząbki
czosnkubazyliaszczypta
soliszczypta
cukruŁopatkę kroimy w niewielkie paski i dokładnie mieszamy w misce z przyprawą do gyrosa. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na wiele godzin. My trzymaliśmy całą dobę.Następnie smażymy na patelni.Sos:
czosnek przepuszczamy przez praskę i dokładnie mieszamy z resztą składników.
Chlebki przecinamy wzdłuż do 2/3 długości i smarujemy sosem. Nakładamy do środka poszatkowaną
kapustę,
mięso, plasterek
pomidora, odrobinę
cebuli, znowu podlewamy sosem i zajadamy się :)Smacznego!

---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać nasze przepisy prosto na swój e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)