Wykonanie
Pizza z patelni to poręczna alternatywa dla piekarnika.Wspaniale się nadaje na śniadanie czy lunch.Warunek powodzenia: dobre
drożdże i wyrośnięte ciasto. Polecam.
Składnik na ciasto:3/4 szklanki
mąki pszennej2 dkg świeżych
drożdży1/2 szklanki ciepłej
wodyszczypta
cukruszczypta
soli2 łyżki
olejuSos :2 łyżki
przecieru pomidorowego1 łyżka
oleju1 ząbek
czosnku przeciśniętego przez praskęszczypta
soli i
cukrukilka listków drobniutko pokrojonej
bazyliiDodatki:1 kulka
mozzarelli10 dkg
sera rokpol1/2 małej
czerwonej cebuliświeży
tymianekbazyliaSposób przygotowania:W misce rozetrzeć
drożdże z
cukrem, dodać ciepłą
wodę, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać
mąkę,
sól i
olej. Porządnie wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Uformować okrągły placek ( u mnie średnica patelni 24 cm).Patelnię teflonową wysmarować
olejem, wyłożyć
ciastem i podpiec na dużym palniku lecz malutkim ogniu przez około 8 minut. Przewrócić na drugą stronę.W międzyczasie z podanych składników przygotować sos. Na podpieczoną stronę rozsmarować
sos pomidorowy, ułożyć pokrojoną w cieniutkie piórka
cebulę, startą
mozzarellę i pokruszony rokpol. Posypać drobno pokrojoną
bazylią Przykryć i piec około 15 minut, aż ciasto wyrośnie, a
ser się rozpuści. Dodatkowo po upieczeniu posypałam pizzę świeżym
tymiankiem,
bazylią i
serem pleśniowym rokpol Smacznego!