ßßß Cookit - przepis na Pizza Margarita z patelni

Pizza Margarita z patelni

nazwa

Wykonanie

Pizza z patelni to poręczna alternatywa dla piekarnika.Wspaniale się nadaje na śniadanie czy lunch.Warunek powodzenia: dobre drożdże i wyrośnięte ciasto. Polecam.
Składnik na ciasto:
3/4 szklanki mąki pszennej
2 dkg świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłej wody
szczypta cukru
szczypta soli
2 łyżki oleju
Sos :
2 łyżki przecieru pomidorowego
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku przeciśniętego przez praskę
szczypta soli i cukru
kilka listków drobniutko pokrojonej bazylii
Dodatki:
1 kulka mozzarelli
10 dkg sera rokpol
1/2 małej czerwonej cebuli
świeży tymianek
bazylia
Sposób przygotowania:
W misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać ciepłą wodę, wymieszać, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na około 20 minut. Po tym czasie dodać mąkę, sól i olej. Porządnie wyrobić ciasto i pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia.Uformować okrągły placek ( u mnie średnica patelni 24 cm).Patelnię teflonową wysmarować olejem, wyłożyć ciastem i podpiec na dużym palniku lecz malutkim ogniu przez około 8 minut. Przewrócić na drugą stronę.W międzyczasie z podanych składników przygotować sos. Na podpieczoną stronę rozsmarować sos pomidorowy, ułożyć pokrojoną w cieniutkie piórka cebulę, startą mozzarellę i pokruszony rokpol. Posypać drobno pokrojoną bazylią Przykryć i piec około 15 minut, aż ciasto wyrośnie, a ser się rozpuści. Dodatkowo po upieczeniu posypałam pizzę świeżym tymiankiem, bazylią i serem pleśniowym rokpol Smacznego!
Źródło:http://gosiazwrocka.blogspot.com/2014/01/pizza-margarita-z-patelni.html