Wykonanie


Lato już na dobre za nami, a ja właśnie znalazłem zdjęcia, które zrobiłem z miesiąc temu, gdy lato zbliżało się już do końca. Wiem, wiem, powinienem ten wpis udostępnić wcześniej. Ale za to teraz można patrząc na tę
słoneczną tęczową tartę powspominać sobie. Bo najbliższe ciepłe dni to pewnie za jakieś 4-5 miesięcy będą.Przepis ten podejrzałem na Pomysłowym Pieczeniu . I zdjęcie tej tarty tak mnie zauroczyło, że najpierw z 10 minut się na nie po prostu gapiłem, a
potem postanowiłem zrobić samemu. Tym bardziej, że i
Madzia po zobaczeniu zdjęć na Pomysłowym Pieczeniu zaczęła naciski czynić żebym jak najszybciej zrobił :)Przepis nieznacznie zmodyfikowałem pod siebie, ale jeśli macie swój sprawdzony przepis na spód tarty to oczywiście śmiało możecie mój zignorować :)A
mąkę orkiszową na tę tartę dostałem od e-
maka.pl .Składniki na spód (na 2 tarty):400 g
mąki orkiszowej typ 850100 ml
wody150 g zimnego
masła1
żółtko2 łyżeczki
soliMasło kroimy na małe kawałki i łączymy z resztą składników. Szybko wyrabiamy ciasto do połączenia składników, czyli przez kilka minut. Jeśli byłoby za luźne/za twarde to dodajemy odrobinę mąki/wody. Ale powinno być w sam raz. Formujemy kulkę, zawijamy w folię spożywczą i chowamy na 50 minut do lodówki. Po tym czasie wyjmujemy, dzielimy na 2 części, rozwałkowujemy i wykładamy
ciastem nasmarowane
olejem foremki do tarty. Wierzch tarty wykładamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego coś w miarę ciężkiego, np.
groch,
fasolę, czy chociażby
ryż (żeby obciążyć ciasto, żeby właściwego kształtu nabrało). Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy ciasto przez 15 minut. Zdejmujemy papier z naszym obciążeniem i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie.Składniki na nadzienie:1
cukinia1
bakłażan2
marchewki1
czerwona papryka200 ml
śmietany kremówki 30%2
jajka150 g
sera żółtegosól,
pieprzWarzywa kroimy na paseczki. Cienkie, ale jednocześnie szerokie, żeby łatwo było je wbijać w naszą masę
śmietanowo-jajeczną.
Marchewki można pokroić przy pomocy obieraczki do warzyw.
Jajko i
śmietanę rozbełtać razem w miseczce (razem z bardzo drobno pokrojonym lub startym
żółtym serem), przyprawić
solą i
pieprzem i wylać na ostudzoną tartę. I na tej
masie obok siebie układamy kolorowe warzywne paseczki. Całość delikatnie skrapiamy
oliwą i pieczemy przez 25 minut w 170 stopniach.Smacznego :)



---------------------------------------------------------------------Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój adres z prawej strony w okienko "Przepisy prosto na twój e-mail!". Od tej
pory żaden przepis Ci nie umknie :)