Wykonanie

Pyszna i sycąca
tarta z warzywami.Składniki:Ciasto:1 szklanka
mąki krupczatki0,5 szklanki
mąki pszennej1
jajko130 g
masła2-3 łyżki zimnej
wody1/4 łyżeczki
soliNadzienie:1
bakłażan1
czerwona papryka1
cukinia4
jajka100 g
sera ( u mnie pecorino i gołda)50 ml kwaśnej
śmietanysól i
pieprzew.
sezam do posypaniaZ podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut.
Bakłażana pokroić na plasterki, posolić i odstawić na 30 minut po tym czasie opłukać pod bieżącą
wodą.
Paprykę pokroić w drobną kostkę a
cukinie w plasterki.Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 mm. Na cieście ułożyć
bakłażana pozostawiając 3 cm margines, następnie
paprykę i plasterki
cukinii. Brzegi ciasta nałożyć na warzywa.
Jajka rozkłócić, odłożyć łyżkę a do pozostałych
jajek dodać
ser,
śmietanę i doprawiamy
solą i
pieprzem. Masę jajeczną wlewamy cienkim strumykiem do środka tarty, brzegi posmarować pozostawionym
jajkiem i ew. posypujemy
sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30-40 minut.
