ßßß
Pyszna i sycąca tarta z warzywami.Składniki:Ciasto:1 szklanka mąki krupczatki0,5 szklanki mąki pszennej1 jajko130 g masła2-3 łyżki zimnej wody1/4 łyżeczki soliNadzienie:1 bakłażan1 czerwona papryka1 cukinia4 jajka100 g sera ( u mnie pecorino i gołda)50 ml kwaśnej śmietanysól i pieprzew. sezam do posypaniaZ podanych składników zagnieść ciasto, zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 30 minut. Bakłażana pokroić na plasterki, posolić i odstawić na 30 minut po tym czasie opłukać pod bieżącą wodą. Paprykę pokroić w drobną kostkę a cukinie w plasterki.Ciasto rozwałkować na grubość około 0,5 mm. Na cieście ułożyć bakłażana pozostawiając 3 cm margines, następnie paprykę i plasterki cukinii. Brzegi ciasta nałożyć na warzywa. Jajka rozkłócić, odłożyć łyżkę a do pozostałych jajek dodać ser, śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem. Masę jajeczną wlewamy cienkim strumykiem do środka tarty, brzegi posmarować pozostawionym jajkiem i ew. posypujemy sezamem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec 30-40 minut.