Wykonanie
Wczoraj umieściliśmy na blogu przepis na bardzo
mięsną tartę. Mimo środka zimy, udało nam się kupić cudnego, ciemnozielonego
brokuła. Piękne warzywo zasłużyło sobie na los lepszy, niż bycie dodatkiem do obiadu. Poniższa
tarta jest bardzo prosta i szybka a jednocześnie pyszna.Składniki (na małą formę do tarty):Ciasto z tego przepisuFarsz:średni
brokułjajkotrzy łyżki
śmietany 12 %łyżka
mąki pszennejsól,
pieprz, gałka musztakatołowa50 g
sera gruyerre lub ulubionego żółtego (twardego)
masło do wysmarowania formyPrzygotować kruche ciasto i odstawić do lodówki.
Brokuła ugotować (używam również obranych nóg) i ostudzić. Wszystkie składniki farszu umieścić w robocie kuchennym na gładką masę i doprawić do smaku. Formę do tarty wysmarować
masłem, wylepić
ciastem, spód tarty nakłuć widelcem kilkanaście
razy. Ciasto podpiec ok. 15 minut. Następnie rozłożyć farsz
brokułowy i posypać
żółtym serem. Zapiekać ok. 35 minut, aż
ser lekko zbrązowieje. Podawać gorące.