ßßß Cookit - przepis na JESIENNY KWIAT, CZYLI TARTA Z CUKINII, MARCHEWKI I PAPRYKI

JESIENNY KWIAT, CZYLI TARTA Z CUKINII, MARCHEWKI I PAPRYKI

nazwa

Wykonanie

Składniki:
ciasto
1,5 szklanki mąki
150 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżeczka soli
woda
nadzienie
1/2 młodej cukinii żółtej
1/2 młodej cukinii zielonej
2 marchewki
150 ml śmietany 30%
1 jajko
125 g startej mozzarelli (1 spora kulka)
oliwa
2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 białko
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dorzucamy miękkie masło i siekamy je nożem na małe kosteczki. Dodajemy żółtko oraz sól. Zarabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt suche dolewamy 2 łyżki wody i ponownie je ugniatamy. Możemy dodać maksymalnie 50 ml wody, inaczej ciasto będzie zbyt twarde.
Następnie formujemy z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę.
W międzyczasie obieramy marchewki. Wszystkie warzywa kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Najlepiej to robić obieraczką do warzyw- powstaną cieniutkie i równe kawałki. Jeżeli plasterki są zbyt szerokie kroimy je na pół.
W misce łączymy śmietanę, jajko oraz starty ser mozzarella. Mieszamy wszystko.
Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Przekładamy je do foremki na tartę (wysmarowaną masłem i oprószoną bułką tartą). Delikatnie dociskamy ciasto do brzegów formy i nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy spód około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika. Brzegi i spód smarujemy rozkłóconym białkiem, oprószamy solą i smarujemy przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut.
Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika i studzimy go. Dopiero na chłodnym cieście równomiernie rozprowadzamy masę serowo-śmietankową i układamy obok siebie plasterki warzyw. Całość polewamy oliwą i pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut.
Źródło:http://www.limonkowy.com/2013/09/jesienny-kwiat-czyli-tarta-z-cukinii.html