Wykonanie

Składniki:ciasto1,5 szklanki
mąki150 g zimnego
masła1
żółtko1 łyżeczka
soliwodanadzienie1/2
młodej cukinii żółtej1/2
młodej cukinii zielonej2
marchewki150 ml
śmietany 30%1
jajko125 g startej
mozzarelli (1 spora kulka)
oliwa2 ząbki
czosnkusól,
pieprz do smaku1
białkoMąkę przesiewamy na stolnicę. Dorzucamy miękkie
masło i siekamy je nożem na małe kosteczki. Dodajemy
żółtko oraz
sól. Zarabiamy ciasto. Jeżeli jest zbyt suche dolewamy 2 łyżki
wody i ponownie je ugniatamy. Możemy dodać maksymalnie 50 ml
wody, inaczej ciasto będzie zbyt twarde.Następnie formujemy z niego kulę, którą owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na 1 godzinę.W międzyczasie obieramy
marchewki. Wszystkie warzywa kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Najlepiej to robić obieraczką do warzyw- powstaną cieniutkie i równe kawałki. Jeżeli plasterki są zbyt szerokie kroimy je na pół.W misce łączymy
śmietanę,
jajko oraz
starty ser mozzarella. Mieszamy wszystko.Następnie schłodzone ciasto rozwałkowujemy pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia na grubość 5 mm. Przekładamy je do foremki na tartę (wysmarowaną
masłem i oprószoną
bułką tartą). Delikatnie dociskamy ciasto do brzegów formy i nakłuwamy je w kilku miejscach widelcem. Podpiekamy spód około 5 minut. Po tym czasie wyjmujemy go z piekarnika. Brzegi i spód smarujemy rozkłóconym
białkiem, oprószamy
solą i smarujemy przeciśniętymi przez praskę ząbkami
czosnku. Ponownie wkładamy ciasto do piekarnika na 5 minut.Wyjmujemy kruchy spód z piekarnika i studzimy go. Dopiero na chłodnym cieście równomiernie rozprowadzamy masę
serowo-
śmietankową i układamy obok siebie plasterki warzyw. Całość polewamy
oliwą i pieczemy w nagrzanym do 170*C piekarniku przez 30 minut.











