Wykonanie
Jednych od bloga odrywają wakacje, innych nawał pracy - należę do tej drugiej grupy stety lub niestety - co tam komu bardziej pasuje.;)Konkludując (nie ma to jak konkluzja sformułowana na samym początku wypowiedzi) przez jakiś czas moje notki będą się ukazywały nieregularnie, nie
będę też miała czasu odpisywać na Wasze komentarze ani wpadać do Was w odwiedziny, za co z góry serdecznie przepraszam - obiecuję jednak, najszybciej, jak to tylko będzie możliwe, nadrobić wszelkie zaległości.:)Ale jeszcze zanim one powstaną zapraszam na zieloną tartę.:)Może być na zielonej trawce.:)
Tarta na kruchym, a więc bardzo tłustym cieście, którą przed wykluczeniem z lekkiej diety ratuje jedynie warzywny farsz, a i to nie bardzo.Tak że zrobić, zjeść, podziękować i zapomnieć o niej na rok, do następnego sezonu, inaczej pójdzie w
boczki, że hej.Ewentualnie zmodyfikować - i
jajka, które oprócz
białka również zawierają tłuszcz i to sporo, zastąpić np.
fetą.Ale wtedy to już będzie oczywiście zupełnie inna
tarta na zupełnie inny wpis.:) Ten jest jaki jest i trudno. Tzn. fajnie, bo nie dość, że wyszła ta
tarta, to jeszcze naprawdę całkiem smaczna.:)A podniecam się nią głównie z tego powodu, iż moja pierwsza tartowa próba sprzed jakichś 2 tygodni zakończyła się całkowitą porażką - ciasto pod farszem rozsypało się na miał i choć wyglądało i smakowało doskonale, polecić go w tych okolicznościach, co się rozumie samo przez się, absolutnie nie mogłam.To, z przepisu znalezionego na blogu -> Renaty, wyszło okej, aczkolwiek do doskonałości trochę mu jeszcze brakuje (mogłoby być w konsystencji ciut... lżejsze?).Niemniej z pewnością nie można mu odmówić kilku zalet - jest świetne do wałkowania - nie rozpada się podczas niego, nie kruszy i przy zastosowaniu techniki, o której wyczytałam nie wiem gdzie, jego wykonanie nie rujnuje połowy kuchni.

CiastoSkładniki:125 g
masła250 g
mąki krupczatki1
żółtko1 łyżeczka
soli50 ml
wodyWykonanieZagnieć ciasto wg wskazówek zamieszczonych -> tutaj .Rozwałkuj je na wielkość naczynia do tarty (o średnicy 24 cm) na pergaminie, który wraz z
ciastem, przykrytym dodatkowo aluminiową folią umieść w lodówce na co najmniej 30 minut.Po wyjęciu ciasta z lodówki usuń z niego folię, połóż na cieście naczynie i odwróć je wraz z papierem w taki sposób, żeby pergamin znalazł się na wierzchu, skąd będziesz go mógł już łatwo usunąć.Rozgrzej piekarnik do 190 stopni.Ciasto umieszczone w naczyniu do tarty, nakłuj widelcem, ponownie przykryj papierem, wyłóż ziarnami
fasoli i piecz 15-20 minut. Usuń pergamin wraz z
fasolą i piecz jeszcze 5-10 minut do zrumienienia. Ostudź.FarszSkładniki:2 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnku drobno posiekany1 duża
czerwona cebula pokrojona w grubą kostkę1
zielona papryka pokrojona w grubą kostkę1 nieduża zielona
cukinia wraz ze skórką pokrojona w grubą kostkę1
marchewka pokrojona w grubą kostkę1 łyżeczka
ziół prowansalskichsólpieprz2
jajka plus 1
białko2 łyżki chudego
mleka2-3 łyżki posiekanej
natki pietruszki2-3 łyżki posiekanego drobno
szczypiorkuWykonanie:Rozgrzej
oliwę na dużej patelni i wrzuć na nią
czosnek,
cebulę,
paprykę,
cukinię i
marchewkę. Warzywa obsmażaj ok. 3-5 minut, aż staną się miękkie. Dodaj
sól,
pieprz i
zioła prowansalskie. Ostudź.Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni.Wyłóż na ciasto warzywa.
Jajka wraz z
białkiem,
solą i
pieprzem roztrzep, dodaj
natkę pietruszki i wylej równomiernie na warstwę warzyw. Całość przykryj luźno pergaminem i piecz ok. 20 minut.Tartę podawaj na ciepło lub na zimno posypaną
szczypiorkiem i pokrojoną w kliny.Gotowe!

Bardzo smacznego!Źródło - "Kuchnia dietetyczna"