Wykonanie
Home »
bakłażan » ciasto kruche »
cukinia » kruche ciasto »
marchew »
marchewka »
mozarella » obiad » okazyjne » słone »
śmietanka »
tarta »
tarta wytrawna » wytrawne »
Tarta z
marchewką,
cukinią i
bakłażanemsobota, 17 maja 2014
Tarta, która zdecydowanie chwyta za oko! Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest bardzo trudne, jednak wymaga czasu. Moim zdaniem warta poświęcenia dłuższej chwili. Walory estetyczne oraz smakowe plasują ją w pierwszej piątce na liście moich ulubionych wytrawnych wypieków. Najlepiej smakuje na ciepło. Idealna na przyjęcia lub jako codzienny obiad.Składniki:kruche ciasto:1,5 szklanki
mąki,120 g
masła,
żółtko,łyżeczka
soli,
pieprz,60 ml
wodyfarsz:
cukinia,1/2
bakłażana,duża
marchew,150 ml
śmietany 30 %,
jajko,100 g startej
mozarelli,2 łyżeczki
kardamonu,pół ząbka
czosnku przeciśniętego przez praskę,
sól,
pieprz,
oliwa z oliwekWykonanie:
Masło pokroić w paski, połączyć z
mąką,
żółtkiem,
solą,
pieprzem i
wodą. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.(Kruche ciasto zazwyczaj wyrabiam rękami).Po schłodzeniu
ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/fasoą/grochem.Piec w 190 stopniach przez ok. 15 minut. Po 15 minutach ściągnąć z ciasta
ryż oraz papier i dopiec jeszcze 5 minut. Wyciągnąć z piekarnika.Farsz:
Śmietanę oraz
jajko wlać do miseczki, rozbełtać widelcem, zmieszać z potartą
mozarellą,
kardamonem,
czosniem,
pieprzem i
solą. Całość wylać na ostudzoną tartę.Warzywa umyć, przekroić wzdłuż, następnie obieraczką ,,kroić na plasteki wysokie na ok. 1-1 , 5 cm.Układać naprzemiennie zaczynając od zewnątrz. Całość skropić
oliwą.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20-25 minut.Tartę podawać podgrzaną.Smacznego!






