ßßß
Tarta, która zdecydowanie chwyta za oko! Wbrew pozorom jej przygotowanie nie jest bardzo trudne, jednak wymaga czasu. Moim zdaniem warta poświęcenia dłuższej chwili. Walory estetyczne oraz smakowe plasują ją w pierwszej piątce na liście moich ulubionych wytrawnych wypieków. Najlepiej smakuje na ciepło. Idealna na przyjęcia lub jako codzienny obiad.Składniki:kruche ciasto:1,5 szklanki mąki,120 g masła,żółtko,łyżeczka soli,pieprz,60 ml wodyfarsz:cukinia,1/2 bakłażana,duża marchew,150 ml śmietany 30 %,jajko,100 g startej mozarelli,2 łyżeczki kardamonu,pół ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę,sól,pieprz,oliwa z oliwekWykonanie:Masło pokroić w paski, połączyć z mąką, żółtkiem, solą, pieprzem i wodą. Wyrobić ciasto, uformować w kulę, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok. 30 minut.(Kruche ciasto zazwyczaj wyrabiam rękami).Po schłodzeniu ciastem wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę do tarty. Na wierzch położyć papier do pieczenia i obciążyć ryżem/fasoą/grochem.Piec w 190 stopniach przez ok. 15 minut. Po 15 minutach ściągnąć z ciasta ryż oraz papier i dopiec jeszcze 5 minut. Wyciągnąć z piekarnika.Farsz: Śmietanę oraz jajko wlać do miseczki, rozbełtać widelcem, zmieszać z potartą mozarellą, kardamonem, czosniem, pieprzem i solą. Całość wylać na ostudzoną tartę.Warzywa umyć, przekroić wzdłuż, następnie obieraczką ,,kroić na plasteki wysokie na ok. 1-1 , 5 cm.Układać naprzemiennie zaczynając od zewnątrz. Całość skropić oliwą.Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez ok. 20-25 minut.Tartę podawać podgrzaną.Smacznego!





