ßßß
Zmieniłam nieco proporcje składników i nie podsmażałam buraków. Jest to wersja light bez smalcu.Składniki:antrykot wołowy o wadze 300-500 g300 g białej kapusty4 buraki ćwikłowe6 ziemniaków2 pietruszki2 marchewki1/2 selera2 cebule3 łyżki koncentratu pomidorowego2 łyżki koncentratu barszczu w słoiku lub 1 łyżka octu1 łyżka cukru3 ząbki czosnkupieprz, ziele angielskie, liście laurowe w ilości wg uznaniasólZagotowujemy antrykot w 4 l wody. Szumujemy. Obieramy buraki, włoszczyznę, cebulę i dodajemy do zupy (niepokrojone), gotujemy 40 minut razem z przyprawami. Kapustę drobno szatkujemy i gotujemy również 40 minut w mniejszym garnuszku. Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i dorzucamy do wywaru z warzyw po ich odcedzeniu. Gotujemy 20 minut. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę mięso wołowe, ugotowane buraki, kapustę, koncentrat pomidorowy, 2 łyżki koncentratu barszczu czerwonego i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotujemy 10 minut. Dodajemy łyżkę cukru dla połączenia smaków. Zaprawiamy śmietaną.
Tak jak pisze Walentyna Jałocha w swoim przepisie „barszcz ukraiński nie ma koloru „burakowego”, tylko dość intensywny odcień czerwieni nadany przez koncentrat pomidorowy. Ponadto zupa musi zawierać białą kapustę i nie ma w niej miejsca dla żadnej fasoli, ani jasia, ani szparagowej. Proporcje ilościowe też nie są takie ważne – dojdziecie do swoich.”