ßßß Cookit - przepis na Wykwintna pasta z makreli

Wykwintna pasta z makreli

nazwa

Wykonanie

Gdybym prezentowała wszystkie
potrawy z ryb, które spożywamy,
musiałabym chyba zmienić profil
bloga na tematyczny - poświęcony
wyłącznie rybkom: zarówno morskim jak i słodkowodnym :)))
Wczoraj delektowaliśmy się wyborną
pastą - sałatką z wędzonej makreli, jajek i całej gamy dodatków, które sprawiły,
że proste z pozoru danie przybrało postać
świątecznej przekąski.
Jedna wędzona makrela, 3 jajka
ugotowane na twardo, nieduże winne
jabłko, czerwona cebula, garść posiekanej natki pietruszki, 5-6 łyżek groszku konserwowego,
sok z połowy limonki, szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku,
łyżeczka musztardy sarepskiej, łyżeczka majonezu, łyżka jogurtu naturalnego, kilka kropel
oliwy, 3-4 czarne oliwki i kilka pestek granatu do dekoracji, puszka brzoskwiń w syropie.
Rybę obrałam ze skóry, oddzieliłam od kręgosłupa, usunęłam drobne ości. Mięso porwałam na nieduże cząstki. Jajka i jabłko pokroiłam w kosteczkę, cebulę drobno posiekałam.
Włożyłam do miski. Dodałam groszek, natkę pietruszki, sok z limonki, majonez, musztardę,
jogurt, pieprz świeżo utłuczony, gałkę i odrobinę soli. Delikatnie wymieszałam.
Pastę włożyłam na dwie godziny do lodówki, by smaki się przegryzły.
Brzoskwinie wyjęłam z puszki, osuszyłam nieco papierowym ręcznikiem. Wypełniłam pastą,
ułożyłam na schłodzonych półmiskach. Przybrałam oliwkami, pestkami granatu, sałatą i natką pietruszki. Posypałam grubo utłuczonym kolorowym pieprzem, skropiłam oliwą.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/12/wykwintna-pasta-z-makreli.html