Wykonanie
Majówka już tuż tuż więc wymyślam kolejne sałatki, które przygotowuje się łatwo i szybko. Dziś
sałatka porowa. Połączenie
pora,
groszku i
jabłka uniwersalnie pasuje zarówno do
wędliny, kanapek jak i do grillowanych kiełbasek i innych potraw przygotowywanych na świeżym powietrzu np. pieczonych ziemniaczków. Polecam :)Składniki- 1
por ( tylko biała i jasno zielona część )- 1 mała puszka
groszku konserwowego- 1 większe kwaskowe
jabłko- 2
jajka- zielona
pietruszka -natka--
majonez-
sól,
pieprzWykonanie
Por kroję w bardzo drobne półplasterki, przekładam do małej miseczki i posypuję dwoma szczyptami
soli.Odstawiam na bok aby zmiękł, puścił sok i stracił goryczkę. Do większej miski ścieram na tarce o grubych oczkach
jajka,
jabłko i przesypuje odcedzony z zalewy
groszek. Kiedy
por już jest miękki i puścił sok dokładnie go odciskam i przekładam do reszty składników. Na koniec do sałatki dodaję posiekaną
natkę pietruszki i 2 łyżki
majonezu. Mieszam i odstawiam do lodówki na co najmniej godzinkę.Sałatki już nie
solę, ponieważ
por był wcześniej nasolony, dla smaku można dodać świeżo zmielonego
pieprzu.Smacznego :)