Wykonanie

Niezwykle aromatyczny
chlebpełen prażonych
migdałów i słodkich
rodzynek z dodatkiem suszonych
pomidorów,
czosnku,
bazylii,
oregano,
czarnuszki,
tymianku i
rozmarynu.To moja kolejna propozycja na upalnąmajówkę.
Chleb doskonale komponuje się z pieczonymi na grillu
kiełbaskami,
kaszanką,
karkówką,
boczkiem i warzywami.200 g
mąki pszennej, 300 g
mąki pszennejrazowej, 325 ml ciepłej
wody, 20 g
masła,garść
rodzynków, 2 garści
migdałów,6 g
drożdży (jedno opakowanie), łyżka
soli,2 łyżeczki
cukru, 2 łyżki
przyprawy do
chleba włoskiego firmy Kamis.
Migdały dwukrotnie zalałam wrzątkiem a następnie obrałam ze skórki i uprażyłam na suchej patelni.
Rodzynki opłukałam i zalałam ciepłą
wodą, by napęczniały.
Mąki przesiałam,
masło stopiłam. Do formy do pieczenia wlałam
wodę,wystudzone
masło, wsypałam
sól i
cukier. Dodałam
mąkę pszenną i razowąoraz
drożdże. Gdy automat zasygnalizował wrzucenie dodatkowych produktówwsypałam całe
migdały,
przyprawę do
chleba włoskiego i
rodzynki lekkoobtoczone w
mące.Program:
chleb z pełnego przemiału/razowy.Waga: około 700 g
chleba.Wybrałam największy stopień zarumienienia skórki.Bardzo smacznie,
słonecznie polecam :)