ßßß
Odkąd mój mąż przyniósł ten przepis na pizzę od koleżanki z pracy, nie eksperymentowałam z innym. Jest super, zawsze wychodzi taka jak powinna.ciasto:3 szklanki mąki pszennej (przesianej)1/2 kostki drożdży (rozkruszyć)płaska łyżeczka solipłaska łyżczka cukruszklanka wody3 łyżki oliwySkładniki trzeba zagnieść i dobrze wyrobić. Drożdże można pokruszyć i dać do mąki lub wcześniej rozrobić w letnim mleku z cukrem, żeby ruszyły. Jeśli lubimy grubszą pizzę to czekamy aż ciasto podrośnie, jeśli ma być cienkie to należy szybko rozwałkować i dać na blaszkę. Wczoraj pierwszy raz „nagięłam” przepis, bo brakło mi zwykłej mąki, i dałam 1 szklankę mąki pełnoziarnistej, resztę pszennej. Wyszło super, chyba nawet bardziej mi smakowało niż z samą pszenną:)sos:pomidory z 1 puszki (odsączyć)łyżka przecieru pomidorowegołyżka ketchupu2-3 łyżki oliwybazylia i oregano (sporo, do smaku)łyżeczka soliłyżeczka cukruczosnek granulowanySos musi być dobrze słony i słodki. Można go też wcześniej przesmarzyć i odstawić do wystudzenia. Na płaskiej blaszce układamy: ciasto, następnie sos, dalej ser żółty i na wierzch inne dodatki jakie chcemy. Akurat dziś u mnie była szynka, i pomidory suszone.Oczywiście jeśli chodzi o dodatki panuje tu całkowita dowolność, co kto lubi lub co ma w lodówce:)Po wierzchu można oprószyć solą i skropić oliwą. Włożyć blaszkę z pizzą do nagrzanego piekarnika, do bardzo wysokiej temperatury, ja piekę 15 minut w 250 stopniach.Smacznego