Wykonanie
pizza
Odkąd mój mąż przyniósł ten przepis na pizzę od koleżanki z pracy, nie eksperymentowałam z innym. Jest super, zawsze wychodzi taka jak powinna.ciasto:3 szklanki
mąki pszennej (przesianej)1/2 kostki
drożdży (rozkruszyć)płaska łyżeczka
solipłaska łyżczka
cukruszklanka
wody3 łyżki
oliwySkładniki trzeba zagnieść i dobrze wyrobić.
Drożdże można pokruszyć i dać do
mąki lub wcześniej rozrobić w letnim
mleku z
cukrem, żeby ruszyły. Jeśli lubimy grubszą pizzę to czekamy aż ciasto podrośnie, jeśli ma być cienkie to należy szybko rozwałkować i dać na blaszkę. Wczoraj pierwszy raz „nagięłam” przepis, bo brakło mi zwykłej
mąki, i dałam 1 szklankę
mąki pełnoziarnistej, resztę pszennej. Wyszło super, chyba nawet bardziej mi smakowało niż z samą pszenną:)sos:
pomidory z 1 puszki (odsączyć)łyżka
przecieru pomidorowegołyżka
ketchupu2-3 łyżki
oliwybazylia i
oregano (sporo, do smaku)łyżeczka
soliłyżeczka
cukruczosnek granulowanySos musi być dobrze słony i słodki. Można go też wcześniej przesmarzyć i odstawić do wystudzenia. Na płaskiej blaszce układamy: ciasto, następnie sos, dalej
ser żółty i na wierzch inne dodatki jakie chcemy. Akurat dziś u mnie była
szynka, i
pomidory suszone.Oczywiście jeśli chodzi o dodatki panuje tu całkowita dowolność, co kto lubi lub co ma w lodówce:)Po wierzchu można oprószyć
solą i skropić
oliwą. Włożyć blaszkę z pizzą do nagrzanego piekarnika, do bardzo wysokiej temperatury, ja piekę 15 minut w 250 stopniach.Smacznego