Wykonanie


Nie tylko dzieci ale i dorośli przepadają za pizzą.Wbrew pozorom jest to proste i łatwe do wykonania danie.A każdy może dobrać dodatki według własnego smaku :)Jednak nie należy przesadzić z ilością dodatków, gdyż ciasto jest bardzo cienkie .U nas ostatnio sprawdza się zasada, że im mniej tym smaczniej.Składniki na ciasto:180 g ciepłej
wody20 g świeżych
drożdży1/2 łyżeczki
cukru1 łyżeczka
soli25 g
oliwy350 g
mąki pszennej1 łyżeczka
bazylii1 łyżeczka
oreganoW ciepłej wodzie rozpuścić
drożdże, dodać
cukier i łyżkę
mąki. Odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Kiedy zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). Ciasto lekko obsypać
mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując cienkie placki. Brzegi placków można pozawijać do środka tworząc wałek, ale można tę czynność pominąć.
Sos pomidorowy:puszka
pomidorów krojonych
przyprawa do Pizzy po sycylijsku Kamis *
Pomidory zmiksować i dodać
przyprawę, odstawić na 15 minut. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu.Dodatki na 2 pizze:250 g (2 kulki)
sera mozzarella200 g
boczku w plasterkach
oliwki (ok. 20 szt)
Ser mozzarella pokroić na cienkie plastry, położyć na wysmarowane
sosem pomidorowym placki, następnie układamy plastry
boczku i
oliwki.Pizzę piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C z termoobiegiem



* wpis zawiera lokowanie produktu