ßßß

Nie tylko dzieci ale i dorośli przepadają za pizzą.Wbrew pozorom jest to proste i łatwe do wykonania danie.A każdy może dobrać dodatki według własnego smaku :)Jednak nie należy przesadzić z ilością dodatków, gdyż ciasto jest bardzo cienkie .U nas ostatnio sprawdza się zasada, że im mniej tym smaczniej.Składniki na ciasto:180 g ciepłej wody20 g świeżych drożdży1/2 łyżeczki cukru1 łyżeczka soli25 g oliwy350 g mąki pszennej1 łyżeczka bazylii1 łyżeczka oreganoW ciepłej wodzie rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę mąki. Odstawić aż zaczyn zacznie pracować. Kiedy zaczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto (ok. 10 minut). Ciasto lekko obsypać mąką i odstawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić je na 2 części i rozwałkować na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia formując cienkie placki. Brzegi placków można pozawijać do środka tworząc wałek, ale można tę czynność pominąć.Sos pomidorowy:puszka pomidorów krojonychprzyprawa do Pizzy po sycylijsku Kamis *Pomidory zmiksować i dodać przyprawę, odstawić na 15 minut. Ciasto posmarować cienką warstwą sosu.Dodatki na 2 pizze:250 g (2 kulki) sera mozzarella200 g boczku w plasterkacholiwki (ok. 20 szt)Ser mozzarella pokroić na cienkie plastry, położyć na wysmarowane sosem pomidorowym placki, następnie układamy plastry boczku i oliwki.Pizzę piec ok. 20 minut w temp. 200 st.C z termoobiegiem

* wpis zawiera lokowanie produktu