ßßß
Wspominając minionyweekend, przygotowałamdanie, podobnedo sobotniego obiadu.Wtedy nie zdążyłampstryknąć zdjęcia,gdyż goście w pospiechu chwyciliswoje talerze,nie dając mi szansy na uwiecznienietych kulinarnychdobroci :PTrzy duże udka kurczaka podzieliłam, każde na dwie części i ukośnie nakroiłam skórę, żeby przyprawy wniknęły w głąb mięsa.Zrobiłam mieszankę przypraw z morskiej soli, kolorowego pieprzu,majeranku, dwóch ząbków czosnku, łyżki miodu, łyżki oliwy,łyżeczki octu jabłkowego i czerwonej, łagodnej papryki.Mięso posmarowałam marynatą i odstawiłam do lodówki na kilka godzin.Karbowaną sałatę oczyściłam, wkroiłam dwa obrane ze skóry pomidory,pęczek pietruszki i koperku.Pół kubeczka śmietany homogenizowanej 12% doprawiłam sokiem z limonki,łyżką miodu, solą i łyżką białego pieprzu.Oba składniki połączyłam tuż przed podaniem.Kilka plasterków selera i marchewki pokroiłam w cienkie paseczki,posypałam cynamonem, dolałam trzy łyżki wytrawnego wina i piekłam razem z kurczakiem w piekarniku w rękawie spożywczym.Mięso było soczyste, miękkie, aromatyczne, o wyraźnym,zdecydowanym smaku.Miało też chrupiącą skórkę, co dodatkowo wzbogaciło jego walory.Pestki granatu są u mnie wszechobecne i fajnie komponują się z większością składników.Jeszcze specjalnie dla Ani i Janusza bardziej szczegółowy przepis na schabową roladę, z poprzedniej notki.Kawałek schabu (ilość zależy wyłącznie od Was)trzeba uformować w płat.Należy nakroić mięso wzdłuż, od góry i od spodu,zachowując 1,5-2 cm od każdego brzegu, żeby nie przeciąć mięsa.Płat można delikatnie ubić, ale nie trzeba.Doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi z obu stron.Tatar Morliny, albo Sokołów (według mnie, ten drugi jest lepszy)połączyć z żółtkiem, ewentualnie doprawić solą i pieprzem.Tatarem posmarować płat schabu, posypać rodzynkami,małe, marynowane patisonki ułożyć wzdłuż w rzędzie,albo w dwóch - według własnych upodobań.Zwinąć w rulon, związać nicią, podsmażyć na patelni z każdej strony.Soki zatrzymają się wewnątrz i rolada nie będzie sucha.Następnie szczelnie owinąć w aluminiową folię,widelcem zrobić w folii małą dziurkę, żeby para miała swobodne ujście.Można piec mięso w piekarniku, można też wlać wodę do głębokiej patelni i w kąpieli wodnej dusić do miękkości.Radzę pozbyć się nici dopiero wtedy, kiedy rolada całkowicie wystygnie.Macie wtedy szansę, że nie będzie się rozdzielać;powstaną ładne, zgrabne, zwarte porcje.Serdecznie Was pozdrawiam i życzę radości z przyrządzania tego dania.Smacznego :)