ßßß
Składniki:1 kg schabu4 ząbki czosnku4 łyżki tymianku4 łyżki majeranku3 łyżki koperkułyżka pieprzu2 łyżki soli + do oprószenia mięsa2 łyżki słodkiej papryki3 łyżki oliwy z oliwekWykonanie: Schab oczyścić z błonek, wymyć i osuszyć. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Zioła wraz z czosnkiem i oliwą połączyć, dokładnie wymieszać (ma powstać papka). Schab oprószyć solą i obłożyć go ziołami z wszystkich stron. Całość szczelnie owinąć w pieluszkę tetrową i schować na noc do lodówki. Następnego dnia wyłożyć mięso, związać boki pieluszki i gotować nad parą wodą przez około 1.5 godziny. Do gotowania na parze można użyć specjalnego do tego celu garnka bądź garnka zwykłego. Do zwykłego garnka wlewamy wodę a do jego uszu przywiązujemy pieluszkę w której jest mięso, przykrywamy i gotujemy. Do garnka do gotowania na parze również należy wlać wody;) Woda nie może dotykać mięsa. Można podawać na zimno np. do kanapek bądź na ciepło do obiadu.