Wykonanie
Tym razem
schab w ziołach w dietetycznej wersji bo przygotowywany bez dodatku zbędnego tłuszczu.
Mięso jest miękkie, soczyste i bardzo aromatyczne dzięki sporemu dodatkowi
ziół. Polecam bardzo;)
Składniki:1 kg
schabu4 ząbki
czosnku4 łyżki
tymianku4 łyżki
majeranku3 łyżki
koperkułyżka
pieprzu2 łyżki
soli + do oprószenia
mięsa2 łyżki
słodkiej papryki3 łyżki
oliwy z oliwekWykonanie:
Schab oczyścić z błonek, wymyć i osuszyć.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Zioła wraz z
czosnkiem i
oliwą połączyć, dokładnie wymieszać (ma powstać papka).
Schab oprószyć
solą i obłożyć go
ziołami z wszystkich stron. Całość szczelnie owinąć w pieluszkę tetrową i schować na noc do lodówki. Następnego dnia wyłożyć
mięso, związać boki pieluszki i gotować nad parą
wodą przez około 1.5 godziny. Do gotowania na parze można użyć specjalnego do tego celu garnka bądź garnka zwykłego. Do zwykłego garnka wlewamy
wodę a do jego uszu przywiązujemy pieluszkę w której jest
mięso, przykrywamy i gotujemy. Do garnka do gotowania na parze również należy wlać
wody;)
Woda nie może dotykać
mięsa. Można podawać na zimno np. do kanapek bądź na ciepło do obiadu.