ßßß Cookit - przepis na Sos cyganski

Sos cyganski

nazwa

Wykonanie

Wystarczy tylko usmazyc sznycle, kotlety itp. i polac tym sosem :)
Dla 4 osob
4 pomidory
1 cebula
1 szalotka
1 zabek czosnku
olej do pieczenia
pol straka zoltej papryki
pol straka zielonej papryki
1 marchew
1 lyzka cukru
3 lyzeczki ziol (oregano, tymianek, bazylia, lubczyk)
1 lyzeczka mielonej papryki
sol, pieprz
2 lyzki octu balsamicznego
1 lyzka przecieru pomidorowego
Cebule i szalotke obrac, posiekac. Rozgrzac na patelni olej, usmazyc na nim cebule wraz z zabkiem czosnku. Cebule przelozyc do garnka. Papryke i marchew pokroic w kostke- usmazyc na patelni wraz z czosnkiem. Przelozyc do garnka, zabek czosnku wyrzucic. Na patelnie wysypac cukier i smazyc chwile, az sie skaramelizuje. Dodac warzywa z garnka, wymieszac. Przyprawic ziolami, papryka, pieprzem i sola. Podlac octem, wymieszac. Dodac pokrojone w czastki sparzone i obrane ze skorki pomidory. Gotowac ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodac przecier pomidorowy. W czasie gotowania mozna dodac ewentualnie nieco wody. Jesli sos jest zbyt gesty.
Źródło:http://zkartoflanegopola.blox.pl/2010/10/Sos-cyganski.html