Wykonanie
Wystarczy tylko usmazyc sznycle, kotlety itp. i polac tym sosem :)Dla 4 osob4
pomidory1
cebula1
szalotka1 zabek
czosnkuolej do pieczeniapol straka
zoltej paprykipol straka
zielonej papryki1
marchew1 lyzka
cukru3 lyzeczki
ziol (
oregano,
tymianek,
bazylia,
lubczyk)1 lyzeczka mielonej
paprykisol,
pieprz2 lyzki
octu balsamicznego1 lyzka
przecieru pomidorowegoCebule i
szalotke obrac, posiekac. Rozgrzac na patelni
olej, usmazyc na nim
cebule wraz z zabkiem
czosnku.
Cebule przelozyc do garnka.
Papryke i
marchew pokroic w kostke- usmazyc na patelni wraz z
czosnkiem. Przelozyc do garnka, zabek
czosnku wyrzucic. Na patelnie wysypac
cukier i smazyc chwile, az sie skaramelizuje. Dodac warzywa z garnka, wymieszac. Przyprawic
ziolami,
papryka,
pieprzem i
sola. Podlac
octem, wymieszac. Dodac pokrojone w
czastki sparzone i obrane ze skorki
pomidory. Gotowac ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodac
przecier pomidorowy. W czasie gotowania mozna dodac ewentualnie nieco
wody. Jesli
sos jest zbyt gesty.