Wykonanie
Do tego dania można użyć całego
kurczaka , ćwiartki , tylko piersi lub inne
mieso , ale najszybciej jest z
piersią kurczakaSkładniki-
pierś kurczaka-
papryka żółta-
papryka zielona-
cebula biała- duży
pomidor-
marchewka- ząbek
czosnku-
sól,
pieprz-
majeranek,
bazylia-
olejSposób wykonaniaNa gorącym tłuszczu podsmażamy
kurczaka , z obydwu stron po . 2 minuty. podsmazone
mięsko odstawiamy na talerzyk. Do rondla wrzucamy w kolejności :
cebule pokrojoną w kostkę, jedną minute smazymy,
marchewkę pokrojoną w ciękie paseczki, mieszamy,
czosnek drobno posiekany mieszamy,
papryki pokrojone w paseczki , dodajemy 1/2 szklanki
wody i dusimy ok, 5-8 minut .
Marchewka powinna być miękka. Po tym czasie dodajemy
piersi kurczaka i dusimy 10 minut . Następnie dodajemy
pomidor pokrojony w lostkę ,
bazylie,
majeranek,
pieprz i sol do smaku. Dusimy 5 minut i gotowe